Kjøttbransjen
22.08.2024
Rundt 60 ansatte og slakting av 16 000 storfe og 50 000 småfe - i tillegg til skjæring og produksjon/foredling. Dette er forutsetningene for det nye slakteriet på Otta som nå er vedtatt realisert. Om et snaut år skal prøveslakting ved Gudbrandsdalen Slakteri på Otta settes i gang.
Det er bedriften Jæder Ådne Espeland i Rogaland som har gjort det mulig å realisere dette slakteriprosjektet med en total kostnadsramme på 300 millioner kroner. Selskapet går inn med godt og vel 70 millioner kroner i prosjektet og vil da sitte på en eierandel på rundt 90 prosent. På spørsmål om hva som var den utløsende faktor for å «trykke på startknappen», svarer daglig leder Guro Espeland dette:
Fersk beslutning
- Det var flere faktorer som falt på plass samtidig. I Rogaland/Jæren har vi et lite område med flere slakterier, mens i Gudbrandsdalen har vi mange bønder/produsenter, men uten et lokalt slakteri. Selv om det er tilstrekkelig slakterikapasitet i Norge totalt sett, mener vi at det er plass til et nytt, moderne slakteri i Gudbrandsdalen. Fremover tror vi at bærekraft og dyrevelferd vil bli enda viktigere. Vi kommer nok ikke til å spise mer kjøtt, men det er en fordel om det kjøttet som produseres er gjort på beste måten, sier Espeland som legger til at den formelle beslutningen ble tatt tidlig i sommer.
Gå til medietFersk beslutning
- Det var flere faktorer som falt på plass samtidig. I Rogaland/Jæren har vi et lite område med flere slakterier, mens i Gudbrandsdalen har vi mange bønder/produsenter, men uten et lokalt slakteri. Selv om det er tilstrekkelig slakterikapasitet i Norge totalt sett, mener vi at det er plass til et nytt, moderne slakteri i Gudbrandsdalen. Fremover tror vi at bærekraft og dyrevelferd vil bli enda viktigere. Vi kommer nok ikke til å spise mer kjøtt, men det er en fordel om det kjøttet som produseres er gjort på beste måten, sier Espeland som legger til at den formelle beslutningen ble tatt tidlig i sommer.