Kjøttbransjen
11.05.2023
- Våre mattradisjoner er et resultat av samspillet mellom kultur, natur og nedarvet kunnskap. Husdyrene har vært en viktig del av dette bildet. Mange frykter at noe av dette trues og at store endringer vil rasere norsk matkultur.
Det sier MatPrat-analytiker Anne Zondag i forbindelse med den tidvis opphetede debatten rundt kjøtt i vårt kosthold. Hun har i en årrekke jobbet med denne type problemstillinger og er overbevist om at mediene har skjønt at kjøtt har stor symbolverdi og er et konfliktområde som selger.
Stabile vaner
- Norske kostholdsvaner er stabile. Dette gjør at det ofte er få store endringer å rapportere om. Når det dukker opp noe nytt, et nytt fenomen, en endring med ulik oppfatning avhengig av alder, kjønn, og hvor du bor i Norge, er det klart at dette er interessant, forklarer Zondag.
Hun peker på at debatten om kjøtt er et veldig godt eksempel på dette.
- Det handler ikke bare om hva vi har på tallerkenen, men hvem vi er, hvor vi kommer fra og hvem vi ønsker å bli i fremtiden. Noen ønsker å bevare ting slik som de er i størst mulig grad. Andre ser behovet for endringer og identifiserer kanskje ikke like sterkt med det vi tenker på som typisk norsk matkultur. De ønsker et skifte og håper på en revolusjon i både måten vi både spiser og produserer mat, men glemmer kanskje li
Gå til medietStabile vaner
- Norske kostholdsvaner er stabile. Dette gjør at det ofte er få store endringer å rapportere om. Når det dukker opp noe nytt, et nytt fenomen, en endring med ulik oppfatning avhengig av alder, kjønn, og hvor du bor i Norge, er det klart at dette er interessant, forklarer Zondag.
Hun peker på at debatten om kjøtt er et veldig godt eksempel på dette.
- Det handler ikke bare om hva vi har på tallerkenen, men hvem vi er, hvor vi kommer fra og hvem vi ønsker å bli i fremtiden. Noen ønsker å bevare ting slik som de er i størst mulig grad. Andre ser behovet for endringer og identifiserer kanskje ikke like sterkt med det vi tenker på som typisk norsk matkultur. De ønsker et skifte og håper på en revolusjon i både måten vi både spiser og produserer mat, men glemmer kanskje li