AddToAny

Stabile kostholdsvaner, men mye ‘bakgrunnstøy'

- Våre mattradisjoner er et resultat av samspillet mellom kultur, natur og nedarvet kunnskap. Husdyrene har vært en viktig del av dette bildet. Mange frykter at noe av dette trues og at store endringer vil rasere norsk matkultur.
Det sier MatPrat-analytiker Anne Zondag i forbindelse med den tidvis opphetede debatten rundt kjøtt i vårt kosthold. Hun har i en årrekke jobbet med denne type problemstillinger og er overbevist om at mediene har skjønt at kjøtt har stor symbolverdi og er et konfliktområde som selger.

Stabile vaner
- Norske kostholdsvaner er stabile. Dette gjør at det ofte er få store endringer å rapportere om. Når det dukker opp noe nytt, et nytt fenomen, en endring med ulik oppfatning avhengig av alder, kjønn, og hvor du bor i Norge, er det klart at dette er interessant, forklarer Zondag.
Hun peker på at debatten om kjøtt er et veldig godt eksempel på dette.
- Det handler ikke bare om hva vi har på tallerkenen, men hvem vi er, hvor vi kommer fra og hvem vi ønsker å bli i fremtiden. Noen ønsker å bevare ting slik som de er i størst mulig grad. Andre ser behovet for endringer og identifiserer kanskje ikke like sterkt med det vi tenker på som typisk norsk matkultur. De ønsker et skifte og håper på en revolusjon i både måten vi både spiser og produserer mat, men glemmer kanskje li
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Norske mat- og reiselivsaktører omsatte for over to millioner kroner på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin i januar.
Kjøttbransjen 07.03.2024
Tar noen til orde for en modernisering av landbrukssektoren, blir det fort vist til Armageddon (ren kontraktsproduksjon) på den ene siden, versus trygge og gode samvirkeforetak på den andre.
Kjøttbransjen 07.03.2024
HOLTER Mer smak på pølsene, men for lite egg. Kiwi Holter i Nannestad fikk også kjenne på eggmangelen i vinter.
Kjøttbransjen 07.03.2024
Onsdag 14. februar arrangerte Strinda videregående skole Matmanifestdagen for 13. år på rad. Dagen er feiring av trønderske råvarer og fagfolk innenfor restaurant- og matfag og ble i år støttet av Trondhjems Slakter- og Pølsemakerlaug sitt fond med 10 000 kroner.
Kjøttbransjen 07.03.2024
Kjøttselskapet Danish Crown i Danmark tapte rettssaken om feilaktig klimamerking av svinekjøtt. Det er landets første dom om såkalt «grønnvasking» hvor det gis et falskt inntrykk om miljøfordeler.
Kjøttbransjen 07.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt