AddToAny

Når det er tallene som teller. Kunnskap om ungdom og psykisk helse i et byråkratisk positivistisk landskap

Birgit Nordtug Førsteamanuensis i psykologi, Høgskolen i Innlandet, Lillehammer. birgit.nordtug@inn.no Per Are Løkke Psykologspesialist i barne- og ungdomspsykologi, Varden Spesialistsenter, Nesodden.
meddelte en gruppe Ungdata-forskere i en rapport på oppdrag fra Helsedirektoratet og Barne- og likestillingsdepartementet sommeren 2017. Meddelelsen fikk mye oppmerksomhet, og i den påfølgende debatten om ungdom og psykisk helse i mediene, og i den påfølgende valgkampen, var det prosenttallet for jentene som ble gjentatt. Tallet vandret uprøvd fra den ene til den andre og befestet sin posisjon som fakta: slik er den psykiske helsen hos dagens tenåringsjenter, uten at det ble satt i forbindelse med teksten og konteksten som tallet refererte til (Aftenposten, 2017; Nordtug & Engelsrud, 2017). Det dreide seg om seks utsagn i et digitalt spørreskjema med 159 spørsmål og utsagn, og tiendeklassejentene krysset av på de fastlagte svaralternativene i en skoletime i samme semester som avgangseksamen (Bakken, 2017). Hvis man legger til grunn tidsberegningene til Schille-Rognmo (2017), brukte jentene mindre enn ett minutt på avkryssingen av de seks utsagnene. ..og som influerte presentasjonen av et annet tall

I januar 2018 kom Folkehelseinstituttet med en rapport på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet som viste et annet psykisk helsebilde hos tenåringsjentene. Mens «Ungdata. Nasjonale resultater 2017» rapporterte om at 27 prosent av tiendeklassejentene på landsbasis hadde depressive symptomer (Bakken, 2017, s. 79), viste rapporten fra Folkehelseinstituttet (2018, s. 81) at 1,8 prosent av 15 år gamle jenter ble registret med diagnosen depressiv episode eller depresjon i Norsk Pasientregister i 2016.

Dette kunne det ha blitt debatt av. Det ble det ikke. Sannsynligvis fordi Folkehelseinstituttet (FHI) valgte 1) å omforme tallene for tenåringsjentenes psykiske helse i tråd med Ungdatas helsebilde. «Andelen som er registrert med psykiske lidelser er økt med 40 prosent, sier forsker Pål Surén ved FHI til NTB», i en artikkel på Forskning.no (2018) med overskriften «Tenåringsjenter med psykiske lidelser øker med 40 prosent». Dette ble det nye tallet som vandret uprøvd fra den ene til den andre i den offentlige, politiske og faglige debatten om ungdommenes - og spesielt jentenes - dårlige psykiske helse.

Hva gjaldt denne økningen på 40 prosent? Det handlet om en økning fra 5 til 7 prosent i ettårs-forekomst av registrerte psykiske lidelsesdiagnoser hos jenter i alderen 15-17 år i perioden 2011-2016. Denne 2 prosent-økningen omformet Folkehelseinstituttet til en økning på 40 prosent. Omregnet til tall handlet det om at 600 flere jenter i hver av de tre aldersgruppene fikk en slik diagnose i 2016 sammenlignet med 2011. For jenter på tiende trinn utgjorde det en økning på 0,5 jente pr. skole 2). Dette kom ikke fram i debatten. Tvert imot vandret tallet 40 prosent fra den ene til den andre - inkludert helseministeren (NRK, 2018) - og befestet sin posisjon som fakta, uten at det ble sagt noe om hvor mange jenter det gjaldt.

I essayet «Hemmelighetstilstanden» viser den danske poeten Inger Christensen (2017) til Borges fortelling om kartet som stadig blir tegnet større og større, og som til slutt dekker det som det egentlig skulle avdekke. Analogien kan kanskje brukes om de høye prosenttallene som vandrer uprøvd i ordskiftet om ungdoms - og spesielt jentenes - dårlige psykiske helse, uten at tallene settes i forbindelse med teksten og konteksten som de er forbundet med?

HVA SLAGS DATA ER UNGDATA?

Hydle (2019) poengterer at Ungdata fremstår som en av de viktigste kunnskapskildene til helsebilder av dagens ungdom. Schille-Rognmo (2017) stiller spørsmål ved hvor sann Ungdatas sannhet om de deprimerte tenåringsjentene er. Vi spør i tillegg om hva slags kunnskap dette er. Ungdata er et statlig finansiert 3) kartleggingsverktøy av ungdommers liv og helse med NOVA ved OsloMet som forskningsinstitusjon. Det overordnede målet med Ungdata er å skape et kunnskapsgrunnlag for lokalt folkehelsearbeid og for nasjonal styring og politikkutforming (Bakken, 2019).

The Big Six

19 spørsmål og utsagn handler om psykisk helse i den versjonen av Ungdata som er beregnet på ungdomstrinnet (Schille-Rognmo, 2017). Seks av disse gjelder depressive symptomer (Bakken, 2017, s.78). Vi har valgt å gi de seks utsagnene betegnelsen The Big Six med assosiasjoner til The Big Five: fem-faktormodellen (FFM) for personlighet som utgjør rammeverket i mange personlighetstester (Engvik & Føllesdal, 2005). The Big Six er følgende utsagn: «Følt deg stiv og anspent. Følt håpløshet med tanke på framtida. Følt deg ulykkelig, trist eller deprimert. Hat

Les mer

Flere saker fra Fontene forskning

Medvirkning er et begrep flittig brukt i både festtaler og lovverk, men fortsatt opplever mennesker i møte med velferdsstaten å bli snakket til, ikke med. Hvorfor er det så vanskelig?
Fontene forskning 14.12.2023
Hensikten med denne artikkelen er å bidra med kunnskap om hvordan gård-skole-tilbud kan legge til rette for personlig utvikling og yrkesvalg for elever med faglige og/eller sosiale vansker på ungdomstrinnet. Artikkelen bygger på kvalitative telefonintervjuer med ti ungdommer i alderen 16-18 år som hadde et slikt tilbud da de gikk på 9. og 10. trinn.
Fontene forskning 14.12.2023
Boka handler om det som i fagsjargongen i barnevernet kalles ettervern, selv om slikt «vern» i lovverket nå omtales som Hjelpetiltak til ungdom over 18 år (§ 3-6).
Fontene forskning 14.12.2023
? «CHILDREN WITH DISABILITIES and UN rights conventions» er et partnerskapsbasert prosjekt for gjensidig utveksling mellom Norge og Tanzania.
Fontene forskning 14.12.2023
Artikkelens tema er betraktninger rundt det å flytte ut av foreldrehjemmet som ung voksen med en utviklingshemming. Informantene er åtte unge voksne med Downs syndrom og 25 foreldre, og artikkelen har en kvalitativ tilnærming med intervjuer og tematisk analyse. Funnene avdekker ulike posisjoner mellom foreldre og unge voksne når det gjelder ønsker og behov knyttet til å bo utenfor foreldrehjemmet.
Fontene forskning 14.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt