AddToAny

Hva skal til for å lykkes med medvirkning?

Medvirkning er et begrep flittig brukt i både festtaler og lovverk, men fortsatt opplever mennesker i møte med velferdsstaten å bli snakket til, ikke med. Hvorfor er det så vanskelig?
TEKST:SOLFRID RØD solfrid@lomedia.no • FOTO: SIMEN AKER GRIMSRUD simen@lomedia.no - Det er tankevekkende at det fortsatt er en stor utfordring. Det har mange forklaringer, men jeg er blitt opptatt av at ledelse betyr mye. Det er litt urettferdig at saksbehandlerne får kritikk for manglende medvirkning. Det er et overordnet ansvar, og man lykkes ikke hvis ikke ledelsen forventer og etterspør medvirkning i alle ledd, sier Tor Slettebø, professor i sosialt arbeid på VID vitenskapelige høgskole.

Avhenger av arbeidsmiljøet
Slettebø påpeker at det er en klar sammenheng mellom hvordan de ansatte har det på jobben og hvor godt de lykkes med medvirkning. Hvis ansatte opplever anerkjennelse og innflytelse, har de gode forutsetninger. Hvis de derimot mistrives i et dårlig arbeidsmiljø, er det liten sjanse for at brukerne av tjenesten vil oppleve seg sett og hørt.
- Medvirkning krever tid til å utvikle trygge relasjoner. I noen barnevernstjenester er det en turnover på opp mot 40 prosent, og familiene får hele tiden nye saksbehandlere. Da sier det seg selv at det er vanskelig å få til medvirkning, sier Slettebø.
Denne sammenhengen slo ham også da han nylig studerte medvirkning for personer med demens på et sykehjem, men da med et positivt fortegn. Måten han ble tatt imot på og ledelsens opptatthet av medvirkning gjenspeilte
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Fontene forskning

Reidun Ims Universitetet i Stavanger 2023: «Samanhengen mellom arbeid og integrering: Ein kvalitativ studie av innvandrarar sitt møte med norsk arbeidsliv» reidun.ims@uis.no
Fontene forskning 06.06.2024
Det er et uttalt politisk mål at innsatte i fengsel skal tilbakeføres til samfunnet på en måte som forebygger utenforskap, fremmer deltakelse i arbeidsliv og utdanning, og motvirker ny kriminalitet.
Fontene forskning 06.06.2024
For eit par år sidan kom det ei viktig bok som skildra og analyserte dei velferdspolitiske reformene dei siste 50 åra med hovudvekt på velferdsstaten sine kjerneområde helse, omsorg og trygd.
Fontene forskning 06.06.2024
Det er færre unge som står utenfor arbeid og utdanning i Norge enn i andre europeiske land. Likevel vekker gruppa stor bekymring her i landet. - Dette må løses som er et sosialt problem, ikke med individrettede tiltak, mener forsker Guro Wisth Øydgard.
Fontene forskning 06.06.2024
Artiklene i denne utgaven formidler forskning på sentrale fagområder i sosialog helsefeltet. Barnevern og ettervern er tema for Anne Riises artikkel.
Fontene forskning 06.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt