AddToAny

Barnevern i et livsløpsperspektiv

Boka handler om det som i fagsjargongen i barnevernet kalles ettervern, selv om slikt «vern» i lovverket nå omtales som Hjelpetiltak til ungdom over 18 år (§ 3-6).
Hensikten med å unngå vernebegrepet kan være et ønske om å vektlegge samarbeid, gjensidighet og likeverd framfor en tjeneste den unge skal motta fra en profesjonell instans. Like fullt understreker forfatteren at det også ligger et rettighetsperspektiv i å innvilge barnevernstiltak til unge over 18 år.
Boka er primært skrevet for bachelorstudenter i barnevern og sosialt arbeid, men som all annen ny forsknings- og praksisbasert faglitteratur, vil boka også være relevant for de som arbeider med målgruppa i ulike tjenester og på ulike nivåer. Backe-Hansen er selv en dreven barnevernforsker som i samarbeid med andre i feltet har vært spesielt opptatt av å begrunne og videreføre barneverntiltak utover 18 år.

I BOKA argumenterer forfatteren for at helhetlig og god oppfølging til unge over 18 år bygger på fire grunnpilarer; medvirkning, relasjon, støtte og samarbeid. Disse grunnpilarene utdypes i hvert sitt kapittel.
Forfatteren understreker at oppfølging av unge over 18 år som har vært under barnevernets omsorg, er et særskilt etisk ansvar. Hun begrunner dette med at den oppfølgingen vi alle trenger i overgangen til voksenlivet er hjelp som unge voksne flest får gjennom familie og nettverk. Slik støtte mangler de aller fleste av dem som har vært under barnevernets omsor
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Fontene forskning

Reidun Ims Universitetet i Stavanger 2023: «Samanhengen mellom arbeid og integrering: Ein kvalitativ studie av innvandrarar sitt møte med norsk arbeidsliv» reidun.ims@uis.no
Fontene forskning 06.06.2024
Det er et uttalt politisk mål at innsatte i fengsel skal tilbakeføres til samfunnet på en måte som forebygger utenforskap, fremmer deltakelse i arbeidsliv og utdanning, og motvirker ny kriminalitet.
Fontene forskning 06.06.2024
For eit par år sidan kom det ei viktig bok som skildra og analyserte dei velferdspolitiske reformene dei siste 50 åra med hovudvekt på velferdsstaten sine kjerneområde helse, omsorg og trygd.
Fontene forskning 06.06.2024
Det er færre unge som står utenfor arbeid og utdanning i Norge enn i andre europeiske land. Likevel vekker gruppa stor bekymring her i landet. - Dette må løses som er et sosialt problem, ikke med individrettede tiltak, mener forsker Guro Wisth Øydgard.
Fontene forskning 06.06.2024
Artiklene i denne utgaven formidler forskning på sentrale fagområder i sosialog helsefeltet. Barnevern og ettervern er tema for Anne Riises artikkel.
Fontene forskning 06.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt