AddToAny

Matfatet midt i byen

Matfatet midt i byen
Ruvende grå luftetårn leder eksosen ut fra tunnelen, det er biler og bygg på tre kanter. Men midt i betonghelvetet strekker små solsikker seg mot lyset og urgamle sabelerter slumrer under et lag med jord. Kan du dyrke mat her, kan du dyrke den hvor som helst, sier bybonde Andreas Capjon.
EN SOLFYLT dag i mai i Bjørvika, Oslo. Andreas dekker til forkultiverte solsikker fra Sørenga barnehage for å beskytte dem mot kulde. Små barnehender rekker ham halm fra en trillebår, ivrige føtter tramper rundt på de 3,5 målene med mørkebrun jord som ligger omkranset av pallkarmer. Under dem durer trafikken på E18. Barna stiller spørsmål og Andreas forklarer. På vei tilbake til barnehagen peker en liten kar med caps mot de førti meter høye luftetårnene og sier;

- Dette er ikke en bondegård, en bondegård har låve! Ordene blir hengende i luften, blikkene glir over horisonten. Han har rett, samtidig er det nettopp en liten bondegård dette er, selv om gården kun har et lite drivhus - og ingen låve.

- De første månedene var det grått og trist, jeg trengte en god dose optimisme for å beholde troen på at Losæter kan bli en grønn oase. Den første tiden har jeg brukt på å skape en sosial grobunn her. Jeg har hatt mange møter med folk som ønsker å involveres i Oslos første urbane gård. Som bybonde må du selvfølgelig kunne dyrke, men det er vel så viktig å skape et levende fellesskap, sier Andreas.

Møtene er over for en stund, naturen venter ikke. Gamle kornsorter som svedjerug og svarthavre må sås, grønnsaker og potet
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt