Kjøttbransjen
26.09.2024
Til tross for betydelige mengden gris på reguleringslager, sliter kjøttindustrien med tilgangen på stykket og skåret kjøttråvare fra Nortura. Vi får daglig tilbakemeldinger fra små og mellomstore KLF-bedrifter som fortviler over situasjonen.
Det er for øvrig ikke bare mangel på skåret vare av gris som skaper trøbbel. Også tilsvarende produkter fra småfe og faktisk også geit, skaper stor bekymring.
Nær 2000 tonn gris på lager
Og bakteppet er dette: I øyeblikket ligger det ca. 2000 tonn gris på reguleringslager. Dette volumet har vært opp i 5000 tonn for noen måneder siden. Etter en betydelig prisnedskriving ble altså dette lageret halvert. Dette har i sin tur den norske bonden tapt rundt 50 millioner kroner på.
Det spørsmålet mange i kjøttindustrien nå stiller seg er hvorfor de ikke får den råvaren de trenger for å opprettholde en normal produksjon. Vi har bedrifter som overfor bransjebladet ikke tar sjansen på å stå fram i frykt for at de får enda større utfordringer i forhold til Nortura-leveranser. Flere av disse frykter at de må innstille deler av produksjonen som følge av råstoffmangel.
Redusert skjærevolum
Situasjonen er opplagt en trussel mot mangfoldet i vår bransje. Og stikkordet er kraftig redusert Nortura-skjæring av gris. Denne skjæringen er redusert med mellom ti og femten prosent de siste tre årene. Det har skjedd i takt med den strukturering som har funnet sted i kjøttsamvirket de siste årene. For privat bransje er det i realiteten kun en løsning på den utfordring som mange aktører står overfor.
Gå til medietNær 2000 tonn gris på lager
Og bakteppet er dette: I øyeblikket ligger det ca. 2000 tonn gris på reguleringslager. Dette volumet har vært opp i 5000 tonn for noen måneder siden. Etter en betydelig prisnedskriving ble altså dette lageret halvert. Dette har i sin tur den norske bonden tapt rundt 50 millioner kroner på.
Det spørsmålet mange i kjøttindustrien nå stiller seg er hvorfor de ikke får den råvaren de trenger for å opprettholde en normal produksjon. Vi har bedrifter som overfor bransjebladet ikke tar sjansen på å stå fram i frykt for at de får enda større utfordringer i forhold til Nortura-leveranser. Flere av disse frykter at de må innstille deler av produksjonen som følge av råstoffmangel.
Redusert skjærevolum
Situasjonen er opplagt en trussel mot mangfoldet i vår bransje. Og stikkordet er kraftig redusert Nortura-skjæring av gris. Denne skjæringen er redusert med mellom ti og femten prosent de siste tre årene. Det har skjedd i takt med den strukturering som har funnet sted i kjøttsamvirket de siste årene. For privat bransje er det i realiteten kun en løsning på den utfordring som mange aktører står overfor.


































































































