AddToAny

Krisestemning i privat kjøttindu stri på grunn av råvaremangel

Til tross for betydelige mengden gris på reguleringslager, sliter kjøttindustrien med tilgangen på stykket og skåret kjøttråvare fra Nortura. Vi får daglig tilbakemeldinger fra små og mellomstore KLF-bedrifter som fortviler over situasjonen.
Det er for øvrig ikke bare mangel på skåret vare av gris som skaper trøbbel. Også tilsvarende produkter fra småfe og faktisk også geit, skaper stor bekymring.
Nær 2000 tonn gris på lager
Og bakteppet er dette: I øyeblikket ligger det ca. 2000 tonn gris på reguleringslager. Dette volumet har vært opp i 5000 tonn for noen måneder siden. Etter en betydelig prisnedskriving ble altså dette lageret halvert. Dette har i sin tur den norske bonden tapt rundt 50 millioner kroner på.
Det spørsmålet mange i kjøttindustrien nå stiller seg er hvorfor de ikke får den råvaren de trenger for å opprettholde en normal produksjon. Vi har bedrifter som overfor bransjebladet ikke tar sjansen på å stå fram i frykt for at de får enda større utfordringer i forhold til Nortura-leveranser. Flere av disse frykter at de må innstille deler av produksjonen som følge av råstoffmangel.

Redusert skjærevolum
Situasjonen er opplagt en trussel mot mangfoldet i vår bransje. Og stikkordet er kraftig redusert Nortura-skjæring av gris. Denne skjæringen er redusert med mellom ti og femten prosent de siste tre årene. Det har skjedd i takt med den strukturering som har funnet sted i kjøttsamvirket de siste årene. For privat bransje er det i realiteten kun en løsning på den utfordring som mange aktører står overfor.
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Produsenter må nå ha kontroll på både tilsetningene og restmengden i ferdige produkter, også fra naturlige kilder i råvarer og prosesser.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Frank Orheim og Jan-Arne Fjørstad har vært gjennom store endringer i kjøttindustrien.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Gaselle-bedriften Hafjell Slakteri satser på verdens dyreste kjøtt.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Kampen om dyrene preger hele sesongen. Alle slakteriene vil skaffe seg nok lam.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Hvordan kan Norge styrke matsikkerheten i en stadig mer urolig verden?
Kjøttbransjen 06.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt