Kjøttbransjen
05.04.2016
Hva skjer når streiken inntreffer, hvem skal streike,
kan man slippe å være med og hvordan?
Spørsmålene som dukker opp når streiken nærmer seg eller allerede er et faktum er mange, og ikke alltid like gjennomtenkte på forhånd. Ikke minst gjelder dette når det ikke er i egen bedrift, men hos kunden, det streikes.
INTERN BEREDSKAP Helt innledningsvis understreker vi at bedriften bør ta seg tid til å utarbeide en plan for intern beredskap i forkant av tarifforhandlinger og mekling. Fire dager etter at mekling er begjært avsluttet blir partene enten enige eller ikke. Blir de det ikke, har man plutselig en streik å forholde seg til.
- Hvem kan arbeide i en konfliktrammet bedrift?
En del av opplegget under en streik er at de streikende arbeidstakerne ikke ønsker at arbeidsgiveren ansetter eller leier inn utenforstående, ikke streikende arbeidstakere, for å utføre det arbeidet som de streikene naturlig nok ikke lenger gjør. En slik aktivitet vil fort bli stemplet som såkalt streikebryteri. Overraskende for mange så er det ikke ulovlig å utføre slikt arbeid, men derfra til at det er anses som greit er det et langt stykke. Streikebryteri er på den ene siden av mange betraktet som sosialt uakseptabelt. En uberettiget beskyldning om «streikebryteri» vil kunne bli betraktet som ærekrenkende.
Hvem som kan gjøre hva under en streik er ganske sikkert et av de vanligste spørsmålene vi får.
IKKE HELT OMFORENT Det er bare de arbeidstakerne som er tatt ut i streik i henhold til gjeldende regler som kan være med å streike. Alle andre har i utgangspunktet både rett og plikt til å utføre sitt arbeid i henhold til arbeidsavtalen. Dette kan innebære at arbeidstakerne må godta en viss omdisponering av arbeidsoppgaver så lenge dette ligger innenfor arbeidsavtalen. På dette området har nok LO og NHO litt forskjellig oppfatning av hva som er gjeldende. Partene er altså ik