AddToAny

Et fag i stadig utvikling

Et fag i stadig utvikling
Det gamle håndverket med opprinnelige prosesser er på vei tilbake i moderne presentasjoner. Dette kan være redningen på fagene våre. Forbrukerne vil ha norsk lokalprodusert mat, også i baker- og konditorfaget.
Kunsten å bake er urgammel. Ved utgravninger i Egypt er det funnet gjæret brød som ble bakt for 4500 år siden. Men bakerfaget som organisert håndverk ble utviklet i Norge på tolvhundretallet. Bakerfaget er nevnt sammen med nitten andre fag i Magnus Lagabøtes bylov av 1276. Tyske bakere holdt til i Bergen på 1300-tallet, og dannet det første bakerlauget i Norge. Bergen Baker- og Konditorlaug er landets eldste, stiftet i 1596. Faget har vært nesten helt likt praktisert i århundre, men gjennomgått en stor teknisk utvikling på 1900-tallet og spesielt etter 2. verdenskrig, der maskiner har overtatt mer og mer av det manuelle arbeidet i bakeriene. Denne endringen i bransjens struktur har ført til at antall bakerier er gått sterkt tilbake, men nå er intere
Gå til mediet

Flere saker fra Baker og Konditor

- Veldig gledelig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe om det økende søkertallet til yrkesfag. Mer enn 34.
Baker og Konditor 09.06.2023
Baker og Konditor 09.06.2023
Før påske la regjeringen frem forslag til ny opplæringslov. Utkastet skapte usikkerhet rundt opplæringskontorenes mulighet til å være part i lærekontrakten.
Baker og Konditor 09.06.2023
Baker og Konditor 09.06.2023
Det ypperste av råvarer og håndverksbakst i særklasse. De norske bakerne som var med på bakerisafari i København, fikk en inspirerende opplevelse!
Baker og Konditor 09.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt