Baker og Konditor
11.11.2016
Det gamle håndverket med opprinnelige prosesser er på vei tilbake i moderne presentasjoner. Dette kan være redningen på fagene våre. Forbrukerne vil ha norsk lokalprodusert mat, også i baker- og konditorfaget.
Kunsten å bake er urgammel. Ved utgravninger i Egypt er det funnet gjæret brød som ble bakt for 4500 år siden. Men bakerfaget som organisert håndverk ble utviklet i Norge på tolvhundretallet. Bakerfaget er nevnt sammen med nitten andre fag i Magnus Lagabøtes bylov av 1276. Tyske bakere holdt til i Bergen på 1300-tallet, og dannet det første bakerlauget i Norge. Bergen Baker- og Konditorlaug er landets eldste, stiftet i 1596. Faget har vært nesten helt likt praktisert i århundre, men gjennomgått en stor teknisk utvikling på 1900-tallet og spesielt etter 2. verdenskrig, der maskiner har overtatt mer og mer av det manuelle arbeidet i bakeriene. Denne endringen i bransjens struktur har ført til at antall bakerier er gått sterkt tilbake, men nå er intere
Gå til mediet