AddToAny

- Endelig kan vi snakke fag!

- Endelig kan vi snakke fag!
Faglærer Mette Klever gleder seg til den nye baker- og konditorutdanningen, som hun tror vil gi bedre lærlinger.
Like fullt ber hun om at bransjen ikke må gi seg nå, men fortsette kampen for en enda bedre fagutdanning.METTE KLEVER har fagbrev både som baker og konditor. Hun gikk i lære hos Willys Conditori i Lillestrøm og jobbet i en rekke bakerier før hun begynte som faglærer i 1993. Siden da har hun vært vitne til en trist utvikling for norsk fagutdanning.

Kunne hatt Norges beste
- I Norge kunne vi hatt verdens beste fagutdanning. Vi har et land med alle forutsetninger og flinke folk i alle bransjer. Jeg synes imidlertid ikke at vi har verdens beste utdannelse, og jeg synes heller ikke at vi lykkes helt med den nye baker- og konditorutdanningen. Vi har fått flikket litt på det som har vært, men det kunne blitt så mye bedre. Som nasjon kunne vi tatt grep og gjort noe helt annet, sier Mette Klever.

- Hva mener du kunne vært gjort?
- For en del år siden hadde vi lærlingskolen som var et tilbud rett etter grunnskolen. Elevene hadde skole én dag i uka og var utplassert i bedrift de øvrige dagene. Vi så veldig stor forskjell mellom elever som kom fra skolen og de som kom lærlingskolen. Spesielt var dette synlig da de kom ut i bedriftene. De som kom med skolebakgrunn var ofte opptatt pauser og fritid, mens de som kom fra lærlingskolen var der for å jobbe. De hadde også bedre kunnskap om faget og hadde en mye større forståelse av hva det betyr å jobbe i en bedrift. En av de store forskjellene er at vi i skolen har én lærer på 15 elever, mens man i en bedrift har mange faglærte rundt én lærling. Helt oppriktig synes jeg ikke skoleverket har jobbet så veldig bra overfor bedriftene, sier Klever.
- Med lærlingskolen tegnet elevene lærekontrakt direkte med bedriftene etter skolen (enten rett etter ungdomsskolen eller etter Vg1). Deretter var de l�
Gå til mediet

Flere saker fra Baker og Konditor

- Veldig gledelig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe om det økende søkertallet til yrkesfag. Mer enn 34.
Baker og Konditor 09.06.2023
Baker og Konditor 09.06.2023
Før påske la regjeringen frem forslag til ny opplæringslov. Utkastet skapte usikkerhet rundt opplæringskontorenes mulighet til å være part i lærekontrakten.
Baker og Konditor 09.06.2023
Baker og Konditor 09.06.2023
Det ypperste av råvarer og håndverksbakst i særklasse. De norske bakerne som var med på bakerisafari i København, fikk en inspirerende opplevelse!
Baker og Konditor 09.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt