Ren Mat
17.06.2016
Svovel er en bestanddel i mange giftstoffer, både naturlige og syntetiske. Gjennom historien har svovel med sine egenskaper blitt kalt "djevelens element". Både av vinprodusenter og mange andre.
LITT TILSETNING av svovel kan fremheve vinens fruktighet, spesielt på duft, og gi vinen en dypere og vakrere farge. Dette er i vinverdenen djevelens forføreriske aspekt. Svovel beskytter også mot oksidasjon og hemmer biologiske prosesser som kan ødelegge vinen. Dette er djevelens magi. Hvorfor svovel virker visste man faktisk ikke før Louis Pasteur oppdaget det for omkring 150 år siden. Men selv uten det vitenskapelige grunnlaget var egenskapene kjent og utnyttet i århundrer.
De positive egenskapene har selvfølgelig også ført til overforbruk. Vinmakerne har kunnet bruke svovel til å dekke over defekter og berge vin som ellers neppe ville hatt kommersielle muligheter. Svovel er knyttet til negative reaksjoner fra allergikere, noen mener svovel i vin gir hodepine. Det skal sies at så og si all vin inneholder sulfitter, svovelforbindelser som er et resultat av gjæringsprosessene og vin er ikke det eneste næringsmiddelet som tilsettes svovel. Det er mye høyere konsentrasjoner i tørket frukt og i mye ferdigmat.
DE SISTE ÅRENE har fokus på svovel og redusert bruk fra "naturvinprodusentene" ført til en diskusjon av slik tilsetning. Også blant produsenter som ikke vurderer å kutte ut bruk av syntetiske plantevernmidler, gjær, enzy
Gå til medietDe positive egenskapene har selvfølgelig også ført til overforbruk. Vinmakerne har kunnet bruke svovel til å dekke over defekter og berge vin som ellers neppe ville hatt kommersielle muligheter. Svovel er knyttet til negative reaksjoner fra allergikere, noen mener svovel i vin gir hodepine. Det skal sies at så og si all vin inneholder sulfitter, svovelforbindelser som er et resultat av gjæringsprosessene og vin er ikke det eneste næringsmiddelet som tilsettes svovel. Det er mye høyere konsentrasjoner i tørket frukt og i mye ferdigmat.
DE SISTE ÅRENE har fokus på svovel og redusert bruk fra "naturvinprodusentene" ført til en diskusjon av slik tilsetning. Også blant produsenter som ikke vurderer å kutte ut bruk av syntetiske plantevernmidler, gjær, enzy