AddToAny

Djevelens element

Djevelens element
Svovel er en bestanddel i mange giftstoffer, både naturlige og syntetiske. Gjennom historien har svovel med sine egenskaper blitt kalt "djevelens element". Både av vinprodusenter og mange andre.
LITT TILSETNING av svovel kan fremheve vinens fruktighet, spesielt på duft, og gi vinen en dypere og vakrere farge. Dette er i vinverdenen djevelens forføreriske aspekt. Svovel beskytter også mot oksidasjon og hemmer biologiske prosesser som kan ødelegge vinen. Dette er djevelens magi. Hvorfor svovel virker visste man faktisk ikke før Louis Pasteur oppdaget det for omkring 150 år siden. Men selv uten det vitenskapelige grunnlaget var egenskapene kjent og utnyttet i århundrer.

De positive egenskapene har selvfølgelig også ført til overforbruk. Vinmakerne har kunnet bruke svovel til å dekke over defekter og berge vin som ellers neppe ville hatt kommersielle muligheter. Svovel er knyttet til negative reaksjoner fra allergikere, noen mener svovel i vin gir hodepine. Det skal sies at så og si all vin inneholder sulfitter, svovelforbindelser som er et resultat av gjæringsprosessene og vin er ikke det eneste næringsmiddelet som tilsettes svovel. Det er mye høyere konsentrasjoner i tørket frukt og i mye ferdigmat.



DE SISTE ÅRENE har fokus på svovel og redusert bruk fra "naturvinprodusentene" ført til en diskusjon av slik tilsetning. Også blant produsenter som ikke vurderer å kutte ut bruk av syntetiske plantevernmidler, gjær, enzy
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt