AddToAny

Ammefri: Hva betyr «særskilt behov»? Helsesykepleierne krever klargjøring fra KS og NSF

KS krever «særskilt behov hos barnet» for å gi betalt ammefri når barnet er over ett år, men hva betyr det egentlig? Nå kaller helsesykepleierne KS og NSF på banen. De sier det beste er om KS snur.
Som Sykepleien skrev nylig, eksisterer det ingen definisjon av «særskilt behov hos barnet», som må være dokumentert av helsepersonell for at kommunale arbeidsgivere skal gi betalt ammefri inntil to timer per dag når barnet er over ett år.

Helsedirektoratet anbefaler at mor ammer hele det første året og gjerne lenger, hvis hun og barnet trives med det. Verdens helseorganisasjon anbefaler at barn ammes i to år. Gevinsten er en lang rekke helsefordeler for både mor og barn.

Likevel kom innskrenkingen i retten til betalt ammefri i hovedtariffavtalen mellom KS og ulike arbeidstakerorganisasjoner, inkludert Norsk Sykepleierforbund (NSF), så sent som i fjor, i 2022. Da hadde sykepleiere hatt rett til to timer betalt ammefri uten øvre aldersgrense på barnet helt siden 1984.

- Ammingen trappes ned på grunn av jobbstart

- Endringen er et stort skritt tilbake for likestilling i arbeidslivet, og jeg klaget skriftlig til NSF i fjor høst på at forbundet ikke er tydeligere når det kommer en slik endring i hovedtariffavtalen.

Det sier helsesykepleier Iselin Brunstad, som jobber både på Ørskog og Skodje helsestasjon i Ålesund kommune.

For konsekvensen av innskrenkningen for helsesykepleiere og annet helsepersonell er at de kan bli bedt av ammende mødre om å dokumentere at det foreligger «særskilt behov» hos barnet for amming utover første leveår.

I svaret Brunstad fikk fra fylkeslederen i NSF, ble det nevnt at det er opp til det enkelte helsepersonell som skal skrive dokumentasjon, å avgjøre hva som er særskilt behov.

- Da blir det forskjeller i hvem som får, og hvem som ikke får, slår Brunstad fast og legger til:

- Hvem er vi som skal velge ut hvilken mamma og barn som må trappe ned ammingen på grunn av jobbstart? For det er nettopp det som vil skje når det går så mange timer mellom amming.

- Oppleves urettferdig

Sykepleiere som jobber i Spekter-området, altså sykehus, og staten - blant annet høyskole- og universitetsansatte - har fortsatt rett til to timer ammefri når barnet er over ett år. I Spekter er det ingen begrensning oppover på barnets alder, mens i staten er det to år.

- Dette oppleves urettferdig av helsesykepleierne der ute, sier Ann Karin Swang.

Hun er leder Landsgruppe av Helsesykepleiere (LaH) i NSF og har fått flere innspill fra LaHs ressursgruppe for helsestasjon om hvordan dokumentasjonen av «særskilt behov» fungerer ute i kommunene.

Det viser seg at det er store forskjeller. Alt fra at det utstedes dokumentasjon til alle som ber om det, til at noen mener «særskilt behov» er mat for spesialisthelsetjenesten eller fastlegen.

Men det er enighet om at den enkelte vurderingen skal stå i barnets journal og ikke på selve ammebekreftelsen.

- Mye skjønnsmessige vurderinger

- At «særskilt behov» hos barnet ikke er nærmere definert, er problematisk og innbyr til mye skjønnsmessige vurderinger, sier Ann Karin Swang. Hun viser til noen av ekse

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt