AddToAny

Kan robotsykepleiere redde helsevesenet fra eldrebølgen?

Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Iløpet av mine runder rundt sola har jeg gang på gang hørt sagt at KI skal transformere samfunnet, for så å se det hele koke bort i kålen.
Syklusen er så vanlig at den har fått et eget navn. «KI-vinter» er periodene da teknologien som lovet så mye, ikke klarte å innfri likevel, markedet mistet interessen, og pengestrømmen tørket inn.
Denne gangen blir det ingen vinter, sies det, og kanskje stemmer det. Vi ser allerede nå verdifulle KI-baserte tjenester i helsevesenet, som mer effektive diagnoseverktøy. De kommer neppe til å forsvinne, selv om høststormer blåser inn over feltet.

«HUMPER» I VEIEN
Først og fremst handler nok min gubbeskepsis om kontekst. Om at vi ofte undervurderer betydningen av rammebetingelser som natur, økonomi og sosiale forhold når vi tenker på teknologi og fremtid.
For eksempel: Flygebiler er en revolusjonerende idé som gjør veier overflødige, om ikke det var for det ørlille problemet med norsk vinter og ruskevær. Og jo da, det er fantastisk at leger får nye KI-verktøy, men det hjelper lite om det ikke fins sykepleiere nok til at pasientene
Gå til mediet

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023
Skjalg Fjellheim (55) er ansatt som ny direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Helse Nord. Han har siden 2015 vært politisk redaktør i Nordlys.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt