AddToAny

Alt skal jo ordnes på data nå, også på Nav

Alt skal jo ordnes på data nå, også på Nav
531 mistet jobben da tre hjørnesteinsbedrifter på Ringerike ble lagt ned. For Kåre Hansen forsvant AFP-en med jobben. Han har måttet låne for å leve.
Sosialstønad var ikke løsningen for Kåre Hansen da han mistet jobben på papirfabrikken på Norske Skog Follum for fem år siden. Det hjalp ikke at han hadde jobbet i en tariffbedrift med alle avtaler i orden.

15 av arbeiderne som fylte 59 år før 1. mars i 2012 fikk fortsette fram til 62 år, og sikret seg dermed Avtalefestet pensjon (AFP). Hansen var dessverre litt for ung, men han var også for gammel for arbeidslivet, viste det seg. Dermed sto han på bar bakke etter å ha jobbet i bedriften fra han som 18-åring troppet opp på lønningskontoret og spurte om jobb i bedriften der både far, bror og flere onkler jobbet.

For å få sosialstønad må du først bruke opp alt du har av oppsparte midler. Og det forventes at ektefelle eller samboer forsørger deg - også når de er minstepensjonister, som Kåre Hansens samboer er.

IKKE LETT: Det har ikke vært lett for Kåre Hansen etter at han mistet jobben ved Follum. Men i år fyller han 62 år og kan søke om folketrygd.

Håvard Sæbø

Ga til slutt opp Nav

Vi besøkte noen av gutta på Follum for to år siden. Da var det tre år siden de mistet jobben. De to siste årene har en av dem gått bort og en annen er flyttet fra distriktet. Men vi treffer igjen Kåre Hansen og Eilert Johnsrud.

Mens Eilert Johnsrud kom seg inn i en attføringsbedrift der han tenker å jobbe fram til han er 67 år, så har Kåre Hansen hatt et trøblete forhold til Nav. Det har vært mange ulike saksbehandlere å forholde seg til, og mye att og fram og til slutt ga han rett og slett opp. Han bare sluttet å levere meldekort.

Hansen er likevel takknemlig overfor karriereveileder Oddny Espen fra Menova AS, som har fått ham til å holde motet oppe og som hjelper ham med datatekniske ting.

- Hadde alle vært som a' Oddny, så kan det hende mange hadde fått jobb, sier Kåre Hansen, og sukker.

- For alt skal jo ordnes på data nå, også på Nav, og det er forferdelig at Nav gjør sånt for sånne som meg som ikke kan bruke data og lever i steinalderen, sier han og viser fram sin gammeldagse mobiltelefon som bare er til å ringe med.

* Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

STEINALDEREN: Kåre Hansen er klar på at han ikke fikser data. Det får han hjelp til. Mobiltelefonen er bare til å ringe med.

Håvard Sæbø

531 mistet jobben

Og Oddny Espen viser seg å kunne ordne opp. Hun var leder for prosjektet Ny jobb etter nedleggelse, et prosjekt som sannsynligvis var det første i sitt slag i Norge og rettet seg mot de 531 arbeiderne som mistet jobben da hjørnesteinsbedriftene Constructor Norge AS, Norske Skog Follum AS og Huhtamaki Norway AS på Hønefoss ble lagt ned fra 2009 til 2013.

HJELPEREN: Eilert Johnsrud (tv) og Kåre Hansen er veldig takknemlige for hjelpa de har fått av karriereveileder Oddny Espen.

Håvard Sæbø

Alarmen gikk da de så at det sto folk igjen på perrongen et par år etter at jobben var blitt borte. I prosjektet ønsket de bevis på hvordan det egentlig sto til, ifølge Stein Roar Eriksen og Jan Hagen, som kommer fra henholdsvis Follum og Constructor. Hagen er leder av Fellesforbundets avdeling 43, Øvre Buskerud Fagforening.

Målet med prosjektet var å få kunnskap om hvordan det har gått med dem som ble rammet av nedleggelsene, om de har greid å komme seg ut i nytt arbeid og hvilke erfaringer de fikk med å søke nye jobber.

* Kommentar: Derfor er vi opptatt av forskjeller

269 av de 531 oppsagte ble med i selve undersøkelsen. Av dem var 184 personer i jobb, mens 85 svarte at de ikke var i arbeid. Både blant de som var i jobb og de som ikke var det, var det totalt en firedel som svarte at de var jobbsøkere. Det er langt høyere enn tallene fra Nav og Arbeidskraftundersøkelsen AKU i samme periode.

I ARBEID: I 2009 var Kåre Hansen (th) fortsatt i arbeid ved papirfabrikken. bø

Håvard Sæbø

Ble ikke fanget opp

Det viste seg at hele 22 av dem som mistet jobben, hadde spesielle behov for hjelp som ikke ble fanget opp av tiltakene som ble satt i gang. Disse fikk dermed ikke den hjelpen de hadde behov for. Ifølge Oddny Espen gikk nedleggelsene spesielt hardt ut over de eldste medarbeiderne. De hadde vanskeligst for å skaffe seg ny jobb, og de som mistet AFP-rettighetene fikk det trangt økonomisk etter at de 104 ukene med arbeidsledighetstrygd var omme. Flere seniorer følte seg presset til å slutte, og de som hadde lavest formell kompetanse slet mest med å skaffe seg nytt arbeid. Den bedriftsinterne opplæringen og kompetansen de hadde, var vanskelig å få verdsatt i nye sammenhenger.

* Meningsmåling: Velgerne bekymrer seg over økte forskjeller

Dessuten viste det seg at en rekke av de berørte hadde lav basiskompetanse, som lesing og skriving og datakunnskaper. Da havner du gjerne nederst i søkerbunken hos potensielt nye arbeidsgivere.

- Det

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Arbeidsmanden 27.04.2024
Arbeidsmanden 27.04.2024
Fra 2025 til 2036 planlegger regjeringen å bruke 1308 milliarder kroner på samferdsel. Brede Edvardsen mener det må settes krav om tariffavtale i anbudene.
Arbeidsmanden 27.04.2024
1. april 1899 ble LO stiet under navnet Arbeidernes faglige Landsorganisasjon og med 1.500 medlemmer.
Arbeidsmanden 27.04.2024
Da Frank Aamo ble tillitsvalgt, satte han seg ned med «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen og en bunke politiske partiprogrammer. Da fikk han seg en overraskelse.
Arbeidsmanden 27.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt