AddToAny

Fagforeninga forandra alt

Da Frank Aamo ble tillitsvalgt, satte han seg ned med «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen og en bunke politiske partiprogrammer. Da fikk han seg en overraskelse.
Stjørdal, 2017: Frank Aamo er ganske ny i vervet som tillitsvalgt for vekterne på Værnes lufthavn, etter at kollegaene oppdaget at mannen skanner urettferdighet like omhyggelig som bagasje og passasjerer. Nå står han foran årsmøtet til avdeling 8 Midt-Norge i Arbeidsmandsforbundet og er blitt bedt om å presentere seg.
Forsamlingen vil vite hvem denne nykomlingen er, trønderen med de godmodige øynene og den vennlige, avslappede framtoningen.
Jo da, Frank kan alltids presentere seg han, men hva skal han fortelle?
Skal han trekke fram at han har vært befal i Forsvaret, hvor han ble kalt inn på teppet av ledelsen fordi han stilte syrlige spørsmål ved at kvinner fikk spesialbehandling på opptaksprøvene?
Skal han fortelle at han har ti strøjobber på CV-en, men forlot åtte av dem i sinne etter konflikt med ledelsen?
Skal han si at han har flere års studier i informatikk, men kledde vinduene på studenthybelen med aluminiumsfolie, gamet hele natten og ga opp hele greia?
Skal han røpe at han på den samme hybelen begynte å nære en forakt for muslimer, etter at en gutt i bofellesskapet inviterte sine muslimske venner til en jublende feiring etter at to fly braste inn i tvillingtårnene i New York i 2001?
Den 43 år gamle vekteren velger å ta en vits. Og bommer totalt.
«Jeg hadde lang tid i Forsvaret, som nasjonalist. Nå er jeg blitt sosialist. Da må jeg vel bli en nasjonalsosialist?»

Rettferdighetssans fra mor
Han er i dag blitt sju år klokere og har for lengst innsett at den humoren sprang ut av et restlager med holdninger fra en mørk tid.
Nå sitter han i et lyst konferanserom på Værnes, det samme rommet som han ofte fører forhandlinger med ledelsen i. Det var her han som fersk tillitsvalgt kunne sparke opp døra og forlange dette og hint av arbeidsgiver.
Han lærte seg raskt at diplomati var mer virkningsfullt.
- Dessuten er jeg ikke så sint lenger. Han smiler og viser fram t-skjorta han har fått av de andre tillitsvalgte på Værnes. Påskriften «Kan'j æ få en 2-3 ord me dæ?» henspiller på paragraf 2-3 i Hovedavtalen som slår fast at tillitsvalgte har rett til å kreve forhandling.
50-åringen har gjort en slags lynkarriere som tillitsvalgt. Klubblederen med den klamme vitsen ble nemlig raskt plukket opp som regiontillitsvalgt og er i dag øverste sjelesørger for 1600 Avarn Security-vektere på 42 av landets flyplasser.
Han startet med å få så godt som hele kollegiet organisert. Deretter lettet han bedriften for en halv million kroner i ubetalte lønnsutgifter.
Frank Aamo elsker å rette opp i urettferdighet.
- Jeg har nok en veldig overutvikla rettferdighetssans, ja.- Hvor kommer den fra?
- Fra min mor. Hun er nå 71 år og tar med «guten sin» u
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Arbeidsmanden

I vinter testet Statens vegvesen ut brøyting med el-brøyebil på E6 over Dovrefjell, blant annet med bilen på bildet. I mai kom evaluerings-rapporten. Og konklusjonen?
Arbeidsmanden 01.06.2024
Det er med stor glede jeg kan konstatere at årets lønnsoppgjør ser ut til å være et godt oppgjør for våre medlemmer. Vi har oppnådd en rettferdig og etterlengtet lønnsøkning, og det skulle bare mangle!
Arbeidsmanden 01.06.2024
For et år siden gikk Ahmad Omar på talerstolen på landsmøtet og ba statsministeren jobbe for at Norge anerkjenner Palestina som selvstendig stat. 28. mai i gikk drømmen hans i oppfyllelse.
Arbeidsmanden 01.06.2024
Da Stian Ollila begynte i Norsk Stein, sverget han på aldri mer å blande seg inn i fagforeningsarbeid.
Arbeidsmanden 01.06.2024
Det er ikke alltid lett å vite hvordan ting henger sammen når du er ny i arbeidslivet. Kan arbeidsgiver overvåke deg på jobb? Hva kan sjefen kreve at du stiller opp på?
Arbeidsmanden 01.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt