AddToAny

- Forsikring er risikofinansiering

- Når det blir konflikt mellom bonden og forsikringsselskapet, handler det ofte om at bonden har feil forventninger til hva forsikringa skal dekke den dagen skaden skjer, sier advokat Aina Bratlie. Hun er fagsjef for forsikring i Norges Bondelag.
Bondelaget har i mange år hatt en avtale med Gjensidige om landbruksforsikringer. I 2017 flyttet Bondelaget de kollektive personforsikringene fra Gjensidige til Landkreditt.
- Mens ledelsen i Bondelaget forhandler fram avtalene, er det jeg som forvalter dem. Jeg får mange innspill fra medlemmene våre, uansett hvor de er forsikret. Siden Gjensidige er vår samarbeidspartner på landbruksforsikringer, er det normalt dem jeg prøver å utfordre, hvis jeg ser at andre forsikringsselskaper har bedre vilkår, sier Bratlie.

GJENSIDIGE OG LANDKREDITT
Avtalen som Bondelaget har med Gjensidige, innebærer at medlemmene får en avtalt rabatt på de vilkårene og prisene Gjensidige setter. Bondelagets avtale med Landkreditt om personforsikringer er annerledes. Der får Bondelaget fullt innsyn.
- Hvert år forhandler Landkreditt og Bondelaget om hvor mye personforsikringene skal koste neste år. For å være sikre på at vi leverer gode produkter til riktig pris, har vi engasjert en ekstern forsikringsmegler, som hjelper oss å sikre dette i forhold til det som tilbys i forsikringsmarkedet. Landkreditt åpner også regnskapsbøkene sine for oss, slik at vi kan se hvor mye selskapet tjener på Bondelagets personforsikringer. I samarbeidsavtalen vi har med dem, står det hvor mye Landkreditt kan tjene på disse forsikringene, forteller Bratlie. Hun sier at Bondelaget ikke får det samme innsynet i Gjensidige sine bøker.

GIR RÅD TIL MEDLEMMENE
Selv om Bondelaget har avtaler med Gjensidige og Landkreditt, bedyrer Bratlie at de ønsker å ha samarbeid med alle forsikringsselskaper som forsikrer landbruket i Norge.
- Vi gir selvfølgelig også råd og bistand til medlemmer som har forsikringene sine i andre selskaper.
- Hva er det oftest konflikt om mellom gårdbrukerne og forsikringsselskapene, i de sakene du er involvert i?
- Medlemmene ringer meg gjerne i forbindelse med et skadeoppgjør der de har fått avslag på erstatning, eller de mener de har fått for lav erstatning. I tilfeller der jeg forstår hvorfor skadebehandleren i fo
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Väderstad lanserer en ny versjon av Carrier 925.
Norsk Landbruk 20.06.2024
I slutten av mai besluttet styret i Tine å øke betalinga for protein i kumelka. Samtidig reduserer de betalinga for fett.
Norsk Landbruk 20.06.2024
Da Monil introduserte beiteklaven sin på markedet i fjor høst, åpnet de bare for forhåndsbestillinger til årets beitesesong.
Norsk Landbruk 20.06.2024
Arealet som drives økologisk, falt med åtte prosent i fjor, viser tall fra det svenske Jordbruksverket.
Norsk Landbruk 20.06.2024
HALDEN: Når brannvesenet i Halden og Aremark trenger ekstra ressurser for å slukke en skogbrann, tilkaller de folk fra skogbrannreserven. De fleste av dem som er med i denne ordninga, har tilknytning til en gård.
Norsk Landbruk 20.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt