AddToAny

«Den største politiske svikten i vestlige demokratier siden andre verdenskrig»

«Den største politiske svikten i vestlige demokratier siden andre verdenskrig»
Lancet-redaktør Richard Horton er nådeløs i kritikken av politisk svikt i møte med pandemien. Han advarer mot å tro at alt kan bli som før covid-19.
Brussel (Khrono): - Før første februar visste verden om denne trusselen, likevel kastet mer eller mindre alle land i verden bort fire til seks uker da de burde ha svart på trusselen. Hovedansvaret for en regjering er å beskytte innbyggernes helse og velvære, her har de fleste land åpenbart feilet. Dette er en forsømmelse.

Ordene kommer fra Richard Horton. Lege og sjefredaktør for det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet. Halvt norsk, æresprofessor ved Universitetet i Oslo og æresdoktor ved UiT - Norges arktiske universitet. Blant annet.

I juni serverte Horton en knyttneve av en bok om den globale pandemien verden fortsatt står midt i, med tittelen The COVID-19 Catastrophe: What's Gone Wrong and How to Stop It Happening Again.

Horton svinger pisken over både forskere og politikere, ikke minst sistnevnte gruppe. Hvert eneste dødsfall under pandemien er beviser på «en systematisk forsømmelse fra politiske myndigheter», slår han fast et sted før han i neste øyeblikk slår fast at «tapte muligheter og forferdelige feilvurderinger førte til titusener av dødsfall som kunne ha vært unngått».

Mener det sviktet hos forskere og politikere

Det er her vi starter når vi «møter» Horton til et intervju om boka og pandemien, ikke fysisk, men over Zoom, som et tegn i tida.

Horton beskriver hvordan Lancet i siste uka av januar publiserte fem artikler som beskrev trusselen verden sto overfor, 31. januar publiserte de en artikkel som eksplisitt advarte verden mot trusselen om en global pandemi.

Så går han over til å beskrive det han mener var en forsømmelse fra politiske myndigheter.

- Du kaller det «den største politiske svikten i vestlige demokratier siden andre verdenskrig».

- Det er det så absolutt. En gang i oktober vil det være én million døde av denne sykdommen, mange av dødsfallene kunne ha vært unngått.

- Så hvordan kunne det skje? Du skriver selv at du ikke er på jakt etter å dele ut skyld.

- Jeg vil ikke legge skylden på enkeltpersoner, det var flere systemsvikter. Det sviktet mellom forskersamfunnet og politikerne, det sviktet innad i forskersamfunnet. Ja, det var suksesser, men vi må også være ærlige om hvor det sviktet, også i politikken og de politiske prosessene.

Million-dollar-spørsmålet

Politikerne undervurderte faren, mener han. Så hvordan kunne det skje?

- Hvorfor tok de ikke informasjonen som kom fra Kina, og senere fra Italia, mer alvorlig?

- Dét er million-dollar-spørsmålet. Her kan vi bare spekulere. Jeg tror for det første at synet i den vestlige verden var at den største pandemifaren var influensa, vi hadde ikke regnet inn et virus som SARS som en mulig trussel. Influensa erfarer vi hvert år, vi klarer å takle det innenfor helsesystemet, selv om dødeligheten varierer fra år til år, så blir det litt grovt sagt ikke en nasjonal nødsituasjon.

Det er en annen grunn, som er mer problematisk, mener han.

Den gjentatte kritikken av Kina og Verdens Helseorganisasjon for ikke å ha gjort nok, er ekstremt feilplassert.

Richard Horton

- Jeg tror ikke at forskere og politikere tror på informasjonen som kommer fra Kina, jeg tror ikke de stolte på informasjonen. Det er

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt