AddToAny

Bergens-forsker fikk trukket ni artikler på to dager

Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
I løpet av to dager i slutten av juni trakk storforlaget Wiley tilbake en rekke artikler. Ni av dem hadde en medisinsk forsker i Bergen som medforfatter.

I sin begrunnelse skriver forlaget at «tidsskriftet har mottatt beviser som bekrefter at fagfelleprosessen til denne artikkelen var manipulert» og at konklusjonene i artikkel derfor «ikke anses som pålitelige».

Artiklene det er snakk om, ble publisert fra februar 2022 til januar 2023. Bortsett fra én, handler alle om covid-19.

I fem av dem er Universitetet i Bergen (UiB) oppgitt som tilknytning for Bergens-forskeren, i tillegg til et universitet i Iran.

De fire eldste artiklene er skrevet før forskeren begynte ved UiB. Der står universiteter i henholdsvis Thailand og Japan oppført som tilknytning.

Kompromittert fagfellevurdering

Forlaget er ordknapt når Khrono spør hva slags manipulering det er snakk om.

I en e-post til Khrono skriver Wiley at artiklene «ble trukket tilbake på grunn av kompromittert fagfellevurdering etter en undersøkelse utført i henhold til COPE-retningslinjene og Wileys granskingsprosess, og i avtale med tidsskriftets sjefredaktør».

COPE er en forkortelse for Committee on Publication Ethics.

Khrono har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med Bergens-fors

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023
Kompetanseutfordringene i arbeidslivet må løses i et samarbeid mellom partene i arbeidslivet og utdanningsinstitusjonene, skrev departementet i en pressemelding og presenterte et utvalg uten representater for utdanningsinstitusjonene.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt