AddToAny

Sykepleier Ingri (45) lærer opp soldater i akuttmedisin

- Dette var gøy, noe nytt, sier Ingri Seip. Hun har undervist medicer i Hæren. Vanligvis henger hun i stroppen på akuttmottaket.
- Først dro vi opp til Rena leir og underviste i en uke, forteller Ingri Seip.

Til daglig jobber hun på akuttmottaket på Drammen sykehus. Nå hadde hun altså havnet på Hærens hovedbase i Sør-Norge for å lære opp sanitetssoldater.

Sammen med henne var også sykepleierkollegene Eva Tanqueiro og Mikael Larsen Ørnfjord.

«En av de mest komplette og moderne garnisoner for militær utdanning og trening i Europa», kan man lese om Rena leir på nettsiden.

Ingen militær erfaring

Nå var det altså helseutdanning som sto på tapetet.

- Vi har ingen erfaring med militæret, men laget et eget undervisningsopplegg om sykdom og lette skader, sier Ingri Seip.

Nærmere bestemt i systematisk klinisk undersøkelse og vurdering (Skuv).

Ingri Seip er avansert klinisk allmennsykepleier, såkalt AKS-sykepleier.

Makkeren Eva Tanqueiro er jordmor og gipstekniker og jobber på frakturklinikken.

«Det er krig, helsevesenet er overbelastet»

I august var det en ny uke på Rena. Denne gangen en storstilt øvelse, og soldatene de hadde undervist - altså medicene - hadde eksamen. Blant annet i det de hadde lært av sykepleierne.

- De hadde godt grunnlag. Særlig kunne de mye om store traumer, og det å holde på de skadde over tid. I de fem dagene ble medicene kjørt i mange «caser» samtidig, forteller Seip.

Scenarioet var slik: Nå er det krig og helsevesenet er overbelastet. Medicene må ta over en helsestasjon, med det utstyret som fins der og det de har med seg.

Hvor farlig er magesmerter?

- En forutsetning var: Du får ikke etterforsyninger. Du må finne ut hva du skal ha med når du reiser dit kampene pågår, forteller Seip.

Medicene var sju menn og to damer. De ble testet i all slags skader. Fra overflatiske sår til store traumer.

En hadde vondt i magen. En hadde tråkket over. Noen hadde sår. Andre hadde kjørt på en veibombe.

- De fikk ikke evakuert, men måtte ha pasientene over tid. Samtidig kom befal, medsoldater og befolkningen i området med sine plager, sånt som vi hadde lært dem om, sier Ingri Seip.

Hun oppsummerer:

- Det gjelder å prioritere, vurdere og behandle - samtidig. Smerter i magen kan være alt fra kjempefarlig til absolutt ikke. For eksempel.

- Vi fikk utføre oppdraget ganske fritt

- Medicene ble kjørt fryktelig hardt døgnet rundt. Men vi fikk heldigvis sove om natten, sier Seip.

Markørene, som de skadde kalles, var soldater fra Garden.

- Hvordan ble dere plukket ut til oppdraget?

- Seksjonsoverlegen vår, Jørn Rasmussen, er også sjeflege i Hæren. Vi sykepleiere har spesialkompetanse, både gjennom utdanning og arbeidserfaring, sier hun.

- Hvordan var det for deg s

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt