Ren Mat
24.09.2018
15 prosent-målet er historie. Nå er det opp til oss som forbrukere å sørge for utvikling av økologisk produksjon og forbruk i Norge. Med din hjelp kan det offentlige også bli en stor og viktig økoforbruker. Er du med?
SKAL DU som forbruker og matkunde finne mer økologisk norsk mat i butikken, må flere norske bønder produsere den. Skal norske bønder kunne legge om til økologisk, må de være trygge på å få solgt varene sine. En liten knute, altså. Men det er her kommuner, fylker og staten kommer inn. De er også forbrukere - og de kjøper inn mye mat. En annen ting; Offentlige virksomheter skal ta miljøhensyn ved sine innkjøp. Økologisk mat er miljøhensyn.
ETTERSPØRSELEN er det som nå skal drive utviklingen av økologisk landbruk i Norge framover. Det bestemte Stortingsflertallet da de ga opp 15 prosent-målet på forsommeren i år, uten noen konkrete og helhjertede forsøk. Ikke engang i Stortingskantina ble 15 prosent-målet fulgt opp.
Heldigvis er mange andre offentlige kantiner og storkjøkken godt i gang med omlegging. De har satt seg egne mål om minst 15 prosent, eller mer, økologisk mat på menyen. Storsatsingen Økoløft i kommuner, som ble startet høsten 2007, har gitt konkrete resultater. Mange lokal- og fylkespolitikerne satte seg da hårete mål, og kjøkkenfolket brettet opp ermene. Mange barnehager, skoler og kommunale institusjonskjøkken har startet omlegging. Ogs
Gå til medietETTERSPØRSELEN er det som nå skal drive utviklingen av økologisk landbruk i Norge framover. Det bestemte Stortingsflertallet da de ga opp 15 prosent-målet på forsommeren i år, uten noen konkrete og helhjertede forsøk. Ikke engang i Stortingskantina ble 15 prosent-målet fulgt opp.
Heldigvis er mange andre offentlige kantiner og storkjøkken godt i gang med omlegging. De har satt seg egne mål om minst 15 prosent, eller mer, økologisk mat på menyen. Storsatsingen Økoløft i kommuner, som ble startet høsten 2007, har gitt konkrete resultater. Mange lokal- og fylkespolitikerne satte seg da hårete mål, og kjøkkenfolket brettet opp ermene. Mange barnehager, skoler og kommunale institusjonskjøkken har startet omlegging. Ogs