AddToAny

"Vi må dyrke mer menneskemat direkte der det egner seg."

"Vi må dyrke mer menneskemat direkte der det egner seg."
14 gram er årets nye banneord, skal vi tolke de som denne vinteren satte fredagstacoen i vrangstrupen da EAT-Lancet-rapporten startet sin lanseringsturné.
Selv om den presenterer en omfattende skisse til et bærekraftig matsystem, er det oppfordringen til dramatisk reduksjon i kjøttkonsumet de fleste har latt seg merke ved. Innvendingen går i all hovedsak ut på at rapporten foreslår et kosthold der kjøttkonsumet ligger på 14 gram per dag i gjennomsnitt. Eller en hamburger i uken, om du vil.

PROBLEMET er at denne konklusjonen bygger på en misforståelse. Som kommisjonsleder Walter Willett sa til Ren Mat: Mulighetene for jordbruk varierer veldig rundt omkring i verden. For noen samfunn med røft klima er mat fra animalske kilder avgjørende for overlevelse. Det er ikke én enkelt løsning - rapporten er et rammeverk for hvordan et land kan utforme et sunt kosthold. Kommisjonen har aldri påstått at vi over natten må avskaffe husdyrholdet i Norge. Vi må derimot redusere både produksjon og forbruk av kjøtt og meierivarer slik at det reflekterer ressursgrunnlaget vårt. Her er EAT-Lancet helt i tråd med Nordisk Ministerråd, som skisserer at vi kan fø en økende nordisk befolkning med økologisk mat, oppnå høy grad av selvforsyning og redusere klimaavtrykket om hus
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Levende brygg på flaske med stedegne nordiske smaker - ikke rart den er å finne på restauranter i Oslogryta som Maaemo, Brutus og Kontrast.
Ren Mat 10.03.2020
Magasinet du holder i hånden er vi stolte av, for det er ganske unikt. I en jungel av matmagasiner kan vi tørre å påstå at ingen er så rendyrket på helse, ekte mat og et grønnere liv som Ren Mat.
Ren Mat 10.03.2020
Det er noe romantisk over å bekjenne seg til tradisjonsmat eller husmannskost. Vi shopper begreper og soler oss i glansen av å sverge til en tenkt fortid hvor velduftende mat fra fancy kremmerhus i «food trucken» på torget skal reflektere det oldemor serverte fra vedkomfyren for hundre år siden. Men når spiste du sist sild som nattmat?
Ren Mat 10.03.2020
Omdømmet til melkekua har falt dramatisk, samtidig eksploderer salget av plantebasert melk. Fra å være en sentral skikkelse i skapelseshistorien, fremstilles kua nå som selve symbolet på dommedag. Må Audhumla vike, eller representerer det endrede markedet en mulighet næringen kan dra nytte av?
Ren Mat 10.03.2020
«Vi har omtrent 60 år med dyrkbar jord igjen på denne planeten hvis vi fortsetter å nedgradere matjorda i samme tempo med industrielt jordbruk» - Time Magazine.
Ren Mat 10.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt