AddToAny

Verkstedmesteren

Verkstedmesteren
Da Monica Hellmann fikk cøliaki og ble kjent med butikkenes triste utvalg av glutenfrie produkter, bestemte hun seg for å utvikle sine egne, økologiske melblandinger. Nå har det også blitt bok fra hennes glutenfrie kjøkken.
- MAT HAR ALLTID vært en stor glede i mitt liv. Å måtte legge om til glutenfritt kosthold ble en tung og utfordrende prosess, forteller Monica Hellmann. En titt på innholdsfortegnelsen på de ulike varene viste snart at de glutenfrie produktene var fulle av stivelse og sukker.
- Fra før hadde jeg Diabetes type 1 og lavt stoffskifte. Tanken om å skulle fylle på med mer insulin for å møte blodsukkerstigningen, var lite fristende, sier Monica.
Dermed ble kjøkkenet hjemme på Nordstrand gjort klart til testing av korn- og melblandinger. Hun forteller:
- Da jeg fikk cøliaki i 2008 smakte glutenfrie ferdigprodukter mest papp. I tillegg var emballasjen nitrist. Jeg husker godt det første glutenfrie brødet jeg bakte. Det var laget på en pose bakemiks og allerede før det kom ut av ovnen, så jeg at det var en gedigen skuffelse. Ikke bare smakte det som papp, i tillegg la det seg i ganen som en kladd jeg måtte pirke ut med fingeren.
Dermed fikk familien rollen som testpanel. Etter hvert som tilbakemeldingene stadig ble mer positive, tok ideen til Det Glutenfrie Verksted form: - Jeg kunne ikke selge ferdige produkter, men jeg kunne utvikle glutenfrie blandinger, understreker hun. Drivkraften ble å ivareta matgleden.

SEKS ÅR SENERE var Det Glutenfrie Verksted en realitet og i dag tilbyr hun over 30 ulike produkter bestående av bakemikser, rent mel i posen-serien og glutenfritt på 1-2-3.
- Hva er den største utfordringen ved å spise glutenfritt?
- Siden den viktigste fiberkilden i et norsk kosthold er korn som hvete, rug og bygg, er det særlig inntak av fiber som kan være en utfordring. Dette er kornsorter som i
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Det er sesong for innhøsting, og vi vil fange smaken av landskapet rundt oss, ikke bare på tallerkenen, men også i glasset.
Ren Mat 07.09.2021
lierte styrkene desperate etter å finne et middel mot insektene som overførte tyfus (lus), malaria (mygg), dysenteri og tyfoidfeber (husfluer).
Ren Mat 07.09.2021
Økonomisk ulikhet, klima- og naturmangfoldskrise, maktsentralisering, pandemi og polarisering er enorme samfunnsproblemer vi står overfor. For meg er det opplagt at solidarisk interseksjonell aktivisme er nøkkelen.
Ren Mat 07.09.2021
Fermentering er blant våre eldste konserveringsteknikker. Det øker smaksopplevelsen, og får fram ingrediensenes unike karakter. Fermenterer vi lokale råvarer kan vi spise nærprodusert mat hele året.
Ren Mat 07.09.2021
Om sprøytemidler hadde blitt funnet opp først i dag, ville de ha blitt tillatt? spør klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.
Ren Mat 07.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt