AddToAny

Veien videre - oppsummering/anbefaling

Veien videre - oppsummering/anbefaling
ansvarlige for å etablere et prøvefelt med gravminner montert etter ulike metoder.
KA har gjennomført en landsdekkende spørreundersøkelse, mens gravplassrådgiveren har foretatt dybdeintervjuer med 13 representative forvaltninger. Intervjuene ble supplert med befaring på utvalgte gravplasser i hver kommune.

Videre har prosjektet sett til Sverige der man etter innføring av nye bestemmelser, med blant annet krav til hvor stor kraft et gravminne skal tåle før det velter, nå svært sjelden opplever at gravminner velter eller må gjenopprettes.

Blant annet på bakgrunn av erfaringene i Sverige foreslår rapporten at forskriftens § 24 annet ledd endres slik at det legges inn krav om at gravminner skal tåle en belastning på minst 35 kg uten å bli ustabile eller velte. Setter man et slikt konkret krav til hvilken belastning et gravminne skal tåle, vil gravminner stå stabilt uavhengig av jordtype og helningsgrad, og monteringsmetodene kan etterprøves med fysiske målinger.

Hva kan forvaltningene gjøre
Nå som undersøkelsen er gjort og rapporten ferdigstilt, er det viktig at tråden plukkes opp - både sentralt fra departementets hold, men også ute hos gravplassforvaltningene.

Gjennom prosjektet har man avdekket at en relativt stor andel gravminner i Norge ikke er sikret, eller ikke er sikret i henhold til gravferdsforskriftens krav. Det har også blitt dokumentert at forvaltningene har til dels sprikende rutiner og oppfattelse av

Vil tillate urnevegg
Barne- og familiedepartementet legger frem forslag til endringer i gravferdsloven som følger opp tre av forslagene i NOU 2014: 2 Lik og likskap.

Et av forslagene, er å igjen tillate anlegging av, og gravlegging i, urnevegg (også kalt kolumbarium). Det vil si at askeurna oppbevares eller mures inn i en lukket nisje i en vegg eller et byggverk, med navn og data på avdøde utenpå nisjen. Hensikten er at gravplasslovgivningen skal legge til rette for flere alternativer i møte med et mer mangfoldig samfunn og også møte den kommende økning i antall dødsfall de neste tiårene.

En lovhjemmel for etablering av urnevegg på gravplassene skal ikke innebære nye plikter for de lokale gravplassmyndighetene. Departementet understreker at avgjørelsesmyndigheten vil ligge til den lokale gravplassmyndigheten.
Kilde: Regjeringen.no
Ta i bruk lokale bestemmelser:

• Det anbefales at forvaltninger med ustabile gravminner tar inn i lokale vedtekter et krav om 30 prosent fundamenthøyde for gravminner fra og med 60 cm høyde.

• Det anbefales at forvaltninger med ustabile gravminner tar inn i lokale vedtekter et krav om lange bolter/spyd som går ned i grunnen.
• Det anbefales at forvaltninger med ustabile gravminner foretar stabilitetssjekk med lodd eller ved vinkel-/gradmålinger av gravminner.

• Det anbefales at forvaltninger med ustabile gravminner foretar belastningstest (trykk-/trekkmålinger) av gravminner. Enkle apparater finnes på markedet.

• Godkjennes dyp forankringsmetode med tallerken, gravferdsforskriftens bestemmelse om sikring, kontroll og ansvar for gravminner.

Eksempel på tiltak forvaltningene kan gjøre er å ta i bruk muligheten til lokale sikringsbestemmelser.

Gravferdsforskriften legger opp til at forvaltningene kan fastsette særskilte bestemmelser for gravminnesikring ved anlegg, utvidelse og vesentlig endring av gravplass. Det gis også mulighet til å skjerpe/ lempe på kravene i enkeltsaker når særlige grunner tilsier det (forskriftens § 24, to siste ledd). I spørreundersøkelsen svarte 87% av gravplassforvaltningene at de ikke benytter seg av muligheten til å fastsette særskilte bestemmelser i lokale vedtekter. Dette er interessant når hele 50 prosent sier at de årlig

Fjerner ikke krigshelter likevel
Flere reagerte på skilt med følgende påskrift ved engelske og russiske gravminner på Tromsø gravlund: «Utgått! Støtta fjernes i år. Gravlundskontoret.». Frykten var at gravlunden skulle fjerne gravene til personer som hadde ofret livene sine i krigen.

Kirkeverge Nils-Harald Opsahl kan imidlertid berolige med at hverken engelske eller russiske gravminner skal fjernes. - Den engelske gravlunden er en av de fineste vi har i Tromsø, og den skal vi definitivt ta vare på, sier han og legger til at de hvert år får penger fra krigsminnefondet for å holde slike graver i hevd.

Det som skjedde, var at ved en feiltakelse ble gamle skilt, som ikke har vært brukt på flere år, brukt til å feste en rettesnor før utplanting av 500-600 planter.

- Jeg tenker at vi skal gå over til å bruke vanlige trepinner, slik at dette ikke kan misforstås, sier kirkevergen. Kilde: iTromsø tversstag e.l. kan det gi utfordringer ved fjerning av gravminner om dette er påkrevet ved åpning av grav.

• Dyp forankringsmetode med tallerken, tversstag e.l. gir gravminner høy stabilitet og bør vurderes ved sikring av høye, tunge gravminner enten de er i privat eller forvalters eie.

må rette opp gravminner som har veltet. Ved å benytte muligheten til lokale og stedstilpassede bestemmelser for gravminnesikring kan forvaltningene gjøre mye for å hindre at gravminner blir ustabile og/eller må gjenopprettes. I rapporten vil man finne forslag til konkrete tiltak for ulike situasjoner og forhold. Et tips kan være å lese oppsummeringene og anbefalingene som du finner på slutten av del 4.1 og 4.2. Her er flere av de sentrale funnene oppsummert.

Hjelp oss med riktig adresse
Etter hver utgave av Gravplassen får vi en god del eksemplarer i retur.

Derfor ber vi forvaltningene, og andre som mottar bladet, om å sjekke at vi har korrekt adresse.

Distribusjon av bladet er kostbart. Posten er svært nøye på at de må ha korrekte adresser. En bokstav i adressen kan være nok til at Posten velger å returnere bladet til vårt kontor i Drangedal.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt