AddToAny

Universell utforming

Universell utforming
En gravplassforvaltning skal utvide en gravplass og har noen spørsmål om universell utforming.
Hvilke regler gjelder og hvor ligger det veiledning om universell utforming?

Forskrift til gravferdsloven har en bestemmelse i § 7 om at gravplassen skal tilrettelegges etter gjeldende regler for universell utforming.

Regler om universell utforming ligger i flere lover, blant annet likestillingsog diskrimineringsloven og plan- og bygningsloven.

Byggeteknisk forskrift, TEK 17, er sentral når det gjelder universell utforming fordi den trekker opp det minimum av egenskaper et anlegg må ha for å kunne oppføres lovlig. Her ligger det blant annet krav til utforming av parkeringsplasser for forflytningshemmede og stigningsforhold på gangatkomster.

NS 11007:2011 omhandler universell utforming av opparbeidete uteområder. Standarden har både krav og anbefalinger og det er et eget avsnitt om grav- og urnelunder. Denne standarden ble utgitt i 2011 og skal revideres.

Universell utforming AS er et kompetansesenter for universell utforming som blant annet gir ut publikasjoner. I 2019 ga de ut en veileder om universell utforming for opparbeidete uteområder som søker å gi en oversikt over hvilke krav og muligheter som ligger innenfor lovverket.

Hva betyr kravet om universell utforming for utformingen av gravplassen?

Kravet om universell utforming har flere konsekvenser for utforming av gravplassen.

Det skal blant annet være informasjonsskilt som viser plassering av gravfelt med gravfelt-ID, veisystem og bygninger. Informasjonen skal være entydig, kortfattet og lett å oppfatte. Kartet bør ha god lesbarhet og ikke være for detaljert.

Veier på gravplassen skal ha fast og sklisikkert dekke og stigningen skal ikke være brattere enn 1:15. På strekninger inntil 5,0m kan likevel en stigning på inntil 1:12 aksepteres. Ved bruk av grus som dekke bør den ha en slik sammensetning at den lar seg komprimere og gir en fast og jevn overflate.

Det er gode grunner som taler for at gravfelt følger de samme stigningskravene som veiene. Det er viktig med god tilgjengelighet helt fram til gravene både ved gravferd, for de som besøker en grav og ved drift og vedlikehold. I tillegg bør toppskiktet for gressarealene tilføres sand slik at dekket blir relativt fast og gir så god framkommelighet som mulig.

Det bør være benker på gravplassen, gjerne med ulik utforming. Vannposter og avfallsbeholdere skal utformes slik at de kan brukes av alle. Vannposter bør plasseres med en innbyrdes avstand på inntil 60 meter.

Vegetasjon i form av stauder, prydgress, busker og trær er viktige for å gi identitet og skape rom på gravplassen. Bruk av allergifremkallende arter som bjørk bør unngås i alle offentlige anlegg.

Gravplassen er et sted for gjennomføring av gravferder og bearbeiding av sorg og det stilles krav om at den skal forvaltes med orden og verdighet. Det er en stor andel eldre som besøker gravplassene og god tilgjengelighet er derfor særskilt viktig her. Design for alle brukes synonymt med universell utforming og tydeliggjør at løsninger som ivaretar kravene til universell utforming kommer alle til gode.

Dette er Gravplassens spalte, der gravplassrådgiver Åse Skrøvset belyser spørsmål hun har mottatt fra forvaltninger rundt omkring i landet.

Har dere spørsmål som angår lovverk, forskrifter eller andre praktiske ting som dere lurer på, kan disse henvendelsene sendes direkte via e-post til Åse Skrøvset. Hennes e-postadresse er:
as888@kirken.no.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt