AddToAny

Tilskudd til kollektivtransport gir lite omfordeling

Tilskudd til kollektivtransport medfører noe omfordeling mellom rik og fattig, men er alt i alt lite egnet for et slikt formål.
Offentlige tilskudd til kollektivtransporten, altså subsidiering, kan rettferdiggjøres på ulike måter.

I denne artikkelen, som baserer seg på artikkelen Subsidising urban and sub-urban transport - distributional impacts (Fearnley og Aarhaug 2019), ser vi nærmere på fordelingsvirkningene av offentlige tilskudd til kollektivtransporten, med utgangspunkt i situasjonen i Oslo og Akershus.

Selv om det er vanlig å anta at tilskudd til kollektivtransport fungerer omfordelende, er dette langt fra et entydig funn blant de som har studert dette. I flere studier er det observert at de fattigste i liten grad har tilgang på kollektivtransporttilbudet.

I noen land, som Australia (jf. Currie mfl. 2009), er det funn som peker i retning av at de fattige, gjennom boligprisene, blir presset ut av områdene som betjenes av kollektivtilbudet, og dermed over i et avhengighetsforhold til biler de i utgangspunktet ikke har råd til.

Andre funn i samme gate peker på at på tross av politiske målsetninger om å betjene svakerestilte grupper, tilpasser kollektivtransportselskapene seg annerledes. Satsingen endres fra busstilbud, som brukes av lavere inntektsgrupper, til skinnegående tilbud, som brukes av de mer velstående (Taylor og Morris, 2015).

På den andre siden er det flere studier som konkluderer, som Pucher (1983), med at tilskudd generelt medfø

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

NYHET: Spørsmålet om obligatorisk bruk av hjelm under kjøring på elsparkesykkel i Danmark sendes nå ut på offentlig høring, etter initiativ fra transportminister Benny Engelbrecht.
Samferdsel 22.09.2020
NYHET: Dramatiske kostnadsøkninger i store prosjekter, en lynrask teknologiutvikling og mye koronaskapt uvisshet om fremtidens behov og økonomi Dette bidrar til at samferdselsminister Knut Arild Hareide ser for seg en annerledes satsing på
Samferdsel 21.09.2020
NYHET: Ved lanseringen av en ny kampanje mot fartsovertredelser i veitrafikken anslår Statens vegvesen at 24 menneskeliv ville vært spart i fjor hvis alle alltid hadde overholdt fartsgrensene i Norge.
Samferdsel 20.09.2020
NYHET: I en tid da hydrogen som drivstoff i mange sammenhenger er i skuddet, melder togprodusenten Alstom at et hydrogentog i de kommende par månedene skal benyttes i passasjertrafikk i Østerrike.
Samferdsel 18.09.2020
NYHET: Persontog på den 54 kilometer lange jernbanelinjen som går i ring rundt det sentrale Moskva ventes å kunne bli selvkjørende neste år, melder Railway Gazette International.
Samferdsel 18.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt