AddToAny

Tilskudd til kollektivtransport gir lite omfordeling

Tilskudd til kollektivtransport medfører noe omfordeling mellom rik og fattig, men er alt i alt lite egnet for et slikt formål.
Offentlige tilskudd til kollektivtransporten, altså subsidiering, kan rettferdiggjøres på ulike måter.

I denne artikkelen, som baserer seg på artikkelen Subsidising urban and sub-urban transport - distributional impacts (Fearnley og Aarhaug 2019), ser vi nærmere på fordelingsvirkningene av offentlige tilskudd til kollektivtransporten, med utgangspunkt i situasjonen i Oslo og Akershus.

Selv om det er vanlig å anta at tilskudd til kollektivtransport fungerer omfordelende, er dette langt fra et entydig funn blant de som har studert dette. I flere studier er det observert at de fattigste i liten grad har tilgang på kollektivtransporttilbudet.

I noen land, som Australia (jf. Currie mfl. 2009), er det funn som peker i retning av at de fattige, gjennom boligprisene, blir presset ut av områdene som betjenes av kollektivtilbudet, og dermed over i et avhengighetsforhold til biler de i utgangspunktet ikke har råd til.

Andre funn i samme gate peker på at på tross av politiske målsetninger om å betjene svakerestilte grupper, tilpasser kollektivtransportselskapene seg annerledes. Satsingen endres fra busstilbud, som brukes av lavere inntektsgrupper, til skinnegående tilbud, som brukes av de mer velstående (Taylor og Morris, 2015).

På den andre siden er det flere studier som konkluderer, som Pucher (1983), med at tilskudd generelt medfø

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

Norge har en vid naturgitt infrastruktur for sjøtransport med store investeringer i farleder og havneanlegg. Dette er en transportstruktur som vil kunne ta hånd om vesentlig større volumer enn i dag.
Samferdsel 17.02.2020
LITT AV HVERT: Samferdselsdepartementet sier ja til gjennomsnittsmåling av fart - såkalt streknings-ATK - i Ålesundstunnelene på riksvei 658 og i Mælefjelltunnelen på E134.
Samferdsel 12.02.2020
Brede vindusstolper foran på moderne biler - de såkalte A-stolpene mellom frontruta og sidevinduene - kan hindre sikten for føreren og dermed medvirke til farlige trafikksituasjoner og i verste fall ulykker.
Samferdsel 12.02.2020
I tro på at denne artikkelen har stor internasjonal interesse, publiserer Samferdsel den på engelsk, førsteforfatterens morsmål.)
Samferdsel 11.02.2020
For bare 15 år siden hadde vi mange samfunnsøkonomisk svært lønnsomme trafikksikkerhetstiltak - eksempelvis vegbelysning og rundkjøringer - som ikke ble gjennomført i det omfang som lønte seg. I dag er situasjonen en helt annen.
Samferdsel 11.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt