AddToAny

Tiden kan være inne for å satse på MaaS

Tiden kan være inne for å satse på Maas
HVA NÅ? Artikkelforfatteren ser at det kanskje er nå - under koronakrisen og i etterkant av den - at verden for alvor bør satse på MaaS (Mobility as a Service) for å redusere bilbruk og utslipp gjennom å dele transportressurser.
Er MaaS-konseptet redningen?

MaaS er vanskelig å få til å virke under normale forhold

Målet er å få ned utslipp til miljø og gjøre byene levelige - ved å dele, ikke eie, transportressurser som f.eks. bil

Under koronavirussykdommen Covid-19 er målet om reduserte utslipp nådd mange steder - uten at bildeling er blitt mer utbredt

MaaS forutsetter bedre utnyttelse av kjøretøyene

Under Covid-19 går setekapasiteten ned på offentlig transport og privatbilbruken øker

Kan MaaS virke under disse forholdene - er det nå vi skal sette inn støtet?

Begrepet MaaS er en forkortelse for Mobility as a Service - mobilitet som en tjeneste. Det finnes flere begreper som betyr noenlunde det samme som MaaS.

I Norge er vi begynt å benytte «kombinert mobilitet» eller «sømløs mobilitet» som alternative begrep for å skille konseptet fra det finske produkt- og konseptnavnet MaaS. I denne artikkelen er likevel begrepet MaaS brukt.

Maas er trendy

De siste årene har begrepet MaaS blitt populært over store deler av verden. Finnen Sampo Hietanen har vært en talsmann og pådriver for å gjøre transportsektoren mer klimavennlig og effektiv. Hans satsning med selskapet MaaS Global i spissen har satt spor både nasjonalt og internasjonalt.

Det fi

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

HVA NÅ? «Finnes det ikke et presserende behov for å tenke nytt, slik at luftfarten kan komme seg ut av krisen og bidra på en bedre måte til samfunnets behov og forventninger,
Samferdsel 26.01.2021
NYHET: Troms og Finnmark fylkeskommune etablerer et prosjekt for utvikling av teknologi - til bruk lokalt, nasjonalt og internasjonalt - som skal sikre veifarende og redningspersonell mot dramatiske følger av snøskred.
Samferdsel 22.01.2021
NYHET: Trikken har sine gode og mindre gode sider, og en av de mindre gode kom i fokus da en av Oslos gamle leddtrikker i morgentimene i dag sporet av i krysset Parkveien-Welhavens gate.
Samferdsel 22.01.2021
FORSKNING: I nytte-kostnadsanalyser av vegprosjekter verdsetter Norge redusert reisetid høyere og klimagassutslipp lavere enn Sverige og Finland.
Samferdsel 22.01.2021
NYHET: De nye fartsdemperne som testes ut i Bergen, og som er blitt omtalt i Samferdsel, har fått kjørt seg siden de ble satt i drift 18. desember i fjor.
Samferdsel 21.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt