AddToAny

Styrket jordvern får konsekvenser for utvidelser og nyanlegg

Endelig: Tradisjonelle fagdager. Nesten 200 personer fra hele landet og med stor interesse for gravplassektoren, benket seg sammen under årets fagdager i Oslo. Til et variert og spennende program.
I et kort referat fra et omfattende program, er det utfordrende å velge ut tematikk som gjenspeiler de to dagene fagdagene varte. Et sentralt tema var muligheter og begrensninger til nytt areal til gravplasser.

Fagsjef Åse Skrøvset fra Statsforvalteren ga deltakerne en god innføring i tematikken. Ikke minst sett i lys av Landbruk- og matminister Sandra Borch og tidligere kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Grams brev til alle landets kommuner og fylkeskommuner med tittelen: «Ta vare på matjorda».
I dette brevet viser statsrådene til at det er viktig for regjeringen å styrke jordvernet og sikre at jordvern blir et overordnet hensyn i arealforvaltningen. Det understrekes at bevaring av dyrka jord er en nasjonal interesse, og at en må ta vare på jordbruksarealene over hele landet for å styrke beredskapen og matsikkerheten.

Dette vil også ha betydning for gravplasssektoren. Både i forhold til nyanlegg, men også med tanke på utvidelser av gravplasser. Da det ofte er dyrkamark som er aktuelt ved utvidelser av eksisterende anlegg.
Fra «sentralgravplass» til «nærgravplass»
Tilbake til 1970-80-tallet, anla man i en del kommuner noe som ble kalt «sentralgravplass». Tanken var at alle kommunens innbyggere skulle gravlegges der. Et ankepunkt Skrøvset nevnte var at denne løsningen kunne føre til at tilknytningen til gravplassen kunne bli svakere. - Når en gravplass begynner å bli for stor, kan det være en bedre løsning å anlegge en ny gravplass et annet sted.

Hun introduserte begrepet «nærgravplass», ved at vi bygger gravplasser der folk faktisk bor. Kommuner legger opp til nye vekstområder og tenker på skoler, barnehager, sykehjem, men glemmer gravplassen. - Det er faktisk behov for en gravplass også, når man bygger nye bydeler, sa Skrøvset.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt