AddToAny

Styrket jordvern får konsekvenser for utvidelser og nyanlegg

Endelig: Tradisjonelle fagdager. Nesten 200 personer fra hele landet og med stor interesse for gravplassektoren, benket seg sammen under årets fagdager i Oslo. Til et variert og spennende program.
I et kort referat fra et omfattende program, er det utfordrende å velge ut tematikk som gjenspeiler de to dagene fagdagene varte. Et sentralt tema var muligheter og begrensninger til nytt areal til gravplasser.

Fagsjef Åse Skrøvset fra Statsforvalteren ga deltakerne en god innføring i tematikken. Ikke minst sett i lys av Landbruk- og matminister Sandra Borch og tidligere kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Grams brev til alle landets kommuner og fylkeskommuner med tittelen: «Ta vare på matjorda».
I dette brevet viser statsrådene til at det er viktig for regjeringen å styrke jordvernet og sikre at jordvern blir et overordnet hensyn i arealforvaltningen. Det understrekes at bevaring av dyrka jord er en nasjonal interesse, og at en må ta vare på jordbruksarealene over hele landet for å styrke beredskapen og matsikkerheten.

Dette vil også ha betydning for gravplasssektoren. Både i forhold til nyanlegg, men også med tanke på utvidelser av gravplasser. Da det ofte er dyrkamark som er aktuelt ved utvidelser av eksisterende anlegg.
Fra «sentralgravplass» til «nærgravplass»
Tilbake til 1970-80-tallet, anla man i en del kommuner noe som ble kalt «sentralgravplass». Tanken var at alle kommunens innbyggere skulle gravlegges der. Et ankepunkt Skrøvset nevnte var at denne løsningen kunne føre til at tilknytningen til gravplassen kunne bli svakere. - Når en gravplass begynner å bli for stor, kan det være en bedre løsning å anlegge en ny gravplass et annet sted.

Hun introduserte begrepet «nærgravplass», ved at vi bygger gravplasser der folk faktisk bor. Kommuner legger opp til nye vekstområder og tenker på skoler, barnehager, sykehjem, men glemmer gravplassen. - Det er faktisk behov for en gravplass også, når man bygger nye bydeler, sa Skrøvset.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Nordisk kongress er møteplassen for gravplassansatte på tvers av landegrensene. Nordiske land har like utfordringer, men ulik kulturhistorisk bakgrunn å møte dem med. Annen synsvinkel på samme problem, kan gi kreative løsninger til egen arbeidsplass.
Gravplassen 27.06.2022
- Den døde som i en rottefelle, sier Henning Hammer (72).
Gravplassen 27.06.2022
- Kjører vi forbi noen pårørende ved en grav nå, får vi smil og tommel opp. Før kunne vi få sure blikk, sier Tore I. Rahm, driftsleder ved Skedsmo kirkegård utenfor Lillestrøm.
Gravplassen 27.06.2022
Leserundersøkelsen som ble gjennomført i vår, viser at mottakerne av fagbladet finner relevant informasjon til stor nytte for sitt arbeid. Det de ønsker mer av er litt av alt.
Gravplassen 27.06.2022
31. august ble Stortingsproposisjon 65 vedtatt i Stortinget. Dermed er det åpnet for å gi tillatelse til forsøk med ny teknologi.
Gravplassen 27.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt