Ren Mat
08.09.2020
Gjenbruk av ressurser motiverer Siri Mittet. I 2014 etablerte hun Gruten for finne ut hvordan hun kunne utnytte all kaffegruten som ble kastet på kaffebarer og restauranter i Oslo. Det er ikke småtterier.
BARE I OSLO er det ti tonn med grut som kastes hver eneste dag forteller Siri Mittet. Blant anonyme og lukkede industribygg på Vollebekk Fabrikker holder soppgården til Gruten til. Siri forteller at soppdyrking er noe av det første som kommer opp, dersom du søker på informasjon om hvordan kaffegruten kan gjenbrukes. Østerssopp spesifikt. Det er et krevende dyrkingsmedium og det er ikke så mange andre arter enn de fra østerssoppslekten som trives i kaffegrut. - Jeg tenkte wow! Det kan bli til gourmetsopp, sier Mittet.
VEIEN FRA KAFFEGRUT til østerssopp var hverken kort eller rett. Hun begynte å sette seg inn i hvordan soppen skulle dyrkes. Det var ingen andre som drev med soppdyrking i større skala her i Norge. Hun måtte til utlandet. Dessuten var det vanskelig å finne lokaler. Gårdeiere i byen var ikke spesielt begeistret over soppdyrking i sine lokaler. De hadde nok ikke matsopp i tankene når de avviste forespørselen, men det er likevel nok til å ta motet fra en gjenbruksentreprenør.
Mittet begynte derfor med å lage såper og kroppsskrubb av kaffe gruten.
Gå til medietVEIEN FRA KAFFEGRUT til østerssopp var hverken kort eller rett. Hun begynte å sette seg inn i hvordan soppen skulle dyrkes. Det var ingen andre som drev med soppdyrking i større skala her i Norge. Hun måtte til utlandet. Dessuten var det vanskelig å finne lokaler. Gårdeiere i byen var ikke spesielt begeistret over soppdyrking i sine lokaler. De hadde nok ikke matsopp i tankene når de avviste forespørselen, men det er likevel nok til å ta motet fra en gjenbruksentreprenør.
Mittet begynte derfor med å lage såper og kroppsskrubb av kaffe gruten.