Kjøttbransjen
07.11.2019
En tariffavtale er en skriftlig avtale som er inngått mellom en fagforening og en arbeidsgiverforening, eller direkte mellom en fagforening og en bedrift. Tariffavtalen omhandler de lønns- og arbeidsvilkår som partene har blitt enige om.
Kort fortalt så finnes det tre hovedtyper av tariffavtaler; Hovedavtaler, overenskomster og særavtaler. Sistnevnte er ofte de som har størst praktisk betydning i de bedrifter som har opprettet slike.
OVERORDNEDE SPILLEREGLER
Det finnes flere hovedavtaler, men den største og førende er den som er inngått mellom de sentrale organisasjonene NHO og LO og NHO og YS. Denne inneholder de overordnede spillereglene mellom arbeidslivets parter. Det være seg bestemmelser om samarbeid, informasjon, medbestemmelse, tvistebehandling, tillitsvalgtes rettigheter og plikter, og ikke minst har den et eget kapittel om særavtaler. Hovedavtalen inngår som første del av alle overenskomstene.
RAMMEAVTALER
Overenskomstene er landsomfattende tariffavtaler som inngås mellom de ulike landsforeninger i NHO og forbund i LO. Disse dekker i utgangspunktet flere bedrifter innenfor en bransje. Vi har eksempelvis overenskomster mellom NHO Mat og Drikke og NNN for kjøttindustrien og meieriindustrien, mens vi mellom NHO Mat og Drikke og Fellesforbundet finner
Gå til medietOVERORDNEDE SPILLEREGLER
Det finnes flere hovedavtaler, men den største og førende er den som er inngått mellom de sentrale organisasjonene NHO og LO og NHO og YS. Denne inneholder de overordnede spillereglene mellom arbeidslivets parter. Det være seg bestemmelser om samarbeid, informasjon, medbestemmelse, tvistebehandling, tillitsvalgtes rettigheter og plikter, og ikke minst har den et eget kapittel om særavtaler. Hovedavtalen inngår som første del av alle overenskomstene.
RAMMEAVTALER
Overenskomstene er landsomfattende tariffavtaler som inngås mellom de ulike landsforeninger i NHO og forbund i LO. Disse dekker i utgangspunktet flere bedrifter innenfor en bransje. Vi har eksempelvis overenskomster mellom NHO Mat og Drikke og NNN for kjøttindustrien og meieriindustrien, mens vi mellom NHO Mat og Drikke og Fellesforbundet finner