Ren Mat
14.03.2016
Vi er blitt ganske familiære med wasabi, men glemmer kan hende at vi selv kan dyrke en nesten like sint slektning, pepperroten. Nordens pepper, som den kalles, har en like karakteristisk smak og de samme gode egenskapene.
FØR VAR DET ganske vanlig med pepperrot i kjøkkenhagene. De ble dyrket både til kulinarisk og medisinsk bruk. Morten Bragdø i Kristiansand, gartneren vi kan spørre om alt, har selvfølgelig pepperrot i sortimentet. Røttene i hans krukker er avleggere fra en gammel hage på Sørlandet. Her vet vi fra nedtegnelser at pepperroten ble dyrket på 1700-tallet. Den er også beskrevet allerede rundt år 1100, så det er sannsynlig at pepperroten kom hit med munkene i middelalderen.
De gamle røttene som i sin tid ble plantet har mange steder overlevd. Du kan finne dem i veikanter, i gamle hager og parker, i vannkanten og ved elveleier. Men da må du vite hva du skal se etter, og det finner du best ut ved å dyrke dem selv.
Pepperrot er en frodig staude med rikt bladverk og hvite blomster. Den tilhører korsblomstfamilien og kan bli opptil halvannen meter høy. Den sprer seg villig fra roten og trenger rik jord for å danne skikkelig kraftige røtter som er de med best smak. Vil du ha en starter fra en gammel norsk sort, er det bare å ta kontakt med Randesund Planteskole.
Hvis du ikke er så nøye på opphavet, kan du også forsøke å stikke en rot fra grønnsaksbutikken i jorda. Morten Bragdø forteller at hvis ikke jorden fryser helt, og du legger noe isolering over plantestedet, kan roten faktisk høstes hele året. De tidlige bladene som dukker opp om våren kan brukes i salater.
Gå til medietDe gamle røttene som i sin tid ble plantet har mange steder overlevd. Du kan finne dem i veikanter, i gamle hager og parker, i vannkanten og ved elveleier. Men da må du vite hva du skal se etter, og det finner du best ut ved å dyrke dem selv.
Pepperrot er en frodig staude med rikt bladverk og hvite blomster. Den tilhører korsblomstfamilien og kan bli opptil halvannen meter høy. Den sprer seg villig fra roten og trenger rik jord for å danne skikkelig kraftige røtter som er de med best smak. Vil du ha en starter fra en gammel norsk sort, er det bare å ta kontakt med Randesund Planteskole.
Hvis du ikke er så nøye på opphavet, kan du også forsøke å stikke en rot fra grønnsaksbutikken i jorda. Morten Bragdø forteller at hvis ikke jorden fryser helt, og du legger noe isolering over plantestedet, kan roten faktisk høstes hele året. De tidlige bladene som dukker opp om våren kan brukes i salater.


































































































