AddToAny

Rot som river

Rot som river
Vi er blitt ganske familiære med wasabi, men glemmer kan hende at vi selv kan dyrke en nesten like sint slektning, pepperroten. Nordens pepper, som den kalles, har en like karakteristisk smak og de samme gode egenskapene.
FØR VAR DET ganske vanlig med pepperrot i kjøkkenhagene. De ble dyrket både til kulinarisk og medisinsk bruk. Morten Bragdø i Kristiansand, gartneren vi kan spørre om alt, har selvfølgelig pepperrot i sortimentet. Røttene i hans krukker er avleggere fra en gammel hage på Sørlandet. Her vet vi fra nedtegnelser at pepperroten ble dyrket på 1700-tallet. Den er også beskrevet allerede rundt år 1100, så det er sannsynlig at pepperroten kom hit med munkene i middelalderen.

De gamle røttene som i sin tid ble plantet har mange steder overlevd. Du kan finne dem i veikanter, i gamle hager og parker, i vannkanten og ved elveleier. Men da må du vite hva du skal se etter, og det finner du best ut ved å dyrke dem selv.

Pepperrot er en frodig staude med rikt bladverk og hvite blomster. Den tilhører korsblomstfamilien og kan bli opptil halvannen meter høy. Den sprer seg villig fra roten og trenger rik jord for å danne skikkelig kraftige røtter som er de med best smak. Vil du ha en starter fra en gammel norsk sort, er det bare å ta kontakt med Randesund Planteskole.

Hvis du ikke er så nøye på opphavet, kan du også forsøke å stikke en rot fra grønnsaksbutikken i jorda. Morten Bragdø forteller at hvis ikke jorden fryser helt, og du legger noe isolering over plantestedet, kan roten faktisk høstes hele året. De tidlige bladene som dukker opp om våren kan brukes i salater.

Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt