AddToAny

NYTT LIV TIL GAMLE OPPSKRIFTER

NYTT LIV TIL GAMLE OPPSKRIFTER
I Lauvdalen lå det før i tiden syv geitegårder, nå er det bare Aalan gård igjen. Fordi økologisk geitemelk er nisje, er det heller ingen plass til den i dagligvarehandelen. For geitebøndene Tove og Knut var det viktig å få økologiske produkter ut på markedet, og derfor lagde de like så godt sitt eget ysteri.
I BUTIKKHYLLA FINNER vi ikke et eneste kommersielt produkt av økologisk geitemelk, til tross for at gårdsproduktene i kategorien blir stemt frem som Norges beste. Den økologiske osten Capra fra Aalan gård vant Norgesmesterskapet i 2016. Capra, som betyr geit på latin, skulle ikke minne om en fransk delikatesseost, men hedre ostetradisjoner fra Lofoten. Den hvite halvfaste geitosten er basert på en gammel lokal oppskrift fra budeia Ingrid, fra nabodalen ved Aalan gård. Bak osten står Tove og Knut Åland, geitebønder og pådrivere for både ysting, urtedyrking, økologisk mat og mer til i nord.
- Ønsket vårt var å produsere ost ut fra de gamle lokale oppskriftene og ivareta de lokale ostene fra Lofoten. Vi lager jo også camembert og blåmugg, men det kommer i andre rekke. Vil du ha en fransk ost kan du jo bare kjøpe den på butikken, men en fra nabodalen her i Lofoten er litt mer vrien, sier Knut. Vi møter dem på gården i Lauvdalen i Lofoten, og blir invitert inn i stua for kaffe og ost.

JORDLOVEN SOM BLE til i 1928 sa at bruksrett til jord var viktigere enn privat eiendomsrett. Staten gikk hardt ut for å få flere inn i jordbruket. Aalan gård stammer fra denne politikken, og er et slikt bureisingsbruk som Knuts foreldre startet opp etter andre verdenskrig - et selvbergingsbruk med geiter. På veggene i stua henger vakre veverier i naturfarget garn og geiteskinn, laget av Knuts mor, mellom innrammede priser, hilsner fra skolebesøk og avisutklipp fra åttitallet med tittelen «Ho med urtene» som viser til Toves suksess med økologisk urtedyrking.
- Dette var jo et typisk kombinasjonsbruk der faren min var fisker og snekker, og mamma passet unger og var bonde. Det var jo kvinnfolka som var bøndene i Nord-Norge. Kallene var ute og prøvde å tjene penger, men satt ofte igjen med mindre pe
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Levende brygg på flaske med stedegne nordiske smaker - ikke rart den er å finne på restauranter i Oslogryta som Maaemo, Brutus og Kontrast.
Ren Mat 10.03.2020
Magasinet du holder i hånden er vi stolte av, for det er ganske unikt. I en jungel av matmagasiner kan vi tørre å påstå at ingen er så rendyrket på helse, ekte mat og et grønnere liv som Ren Mat.
Ren Mat 10.03.2020
Det er noe romantisk over å bekjenne seg til tradisjonsmat eller husmannskost. Vi shopper begreper og soler oss i glansen av å sverge til en tenkt fortid hvor velduftende mat fra fancy kremmerhus i «food trucken» på torget skal reflektere det oldemor serverte fra vedkomfyren for hundre år siden. Men når spiste du sist sild som nattmat?
Ren Mat 10.03.2020
Omdømmet til melkekua har falt dramatisk, samtidig eksploderer salget av plantebasert melk. Fra å være en sentral skikkelse i skapelseshistorien, fremstilles kua nå som selve symbolet på dommedag. Må Audhumla vike, eller representerer det endrede markedet en mulighet næringen kan dra nytte av?
Ren Mat 10.03.2020
«Vi har omtrent 60 år med dyrkbar jord igjen på denne planeten hvis vi fortsetter å nedgradere matjorda i samme tempo med industrielt jordbruk» - Time Magazine.
Ren Mat 10.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt