AddToAny

Nyheter Mikkel fikk blod i mammas mage

Nyheter Mikkel fikk blod i mammas mage
Når to typer blod er i en og samme kropp, kan det bli problemer. - Hva måtte du få da du lå i magen, Mikkel? Mikkel ser opp på pappa Marius. - Blod. Blod fra et annet menneske.
Under angrep

Allerede da Mikkel var noen måneder gammel, var blodet hans under angrep. Fordi hans røde blodlegemer har antigenet RhD (tidligere kjent som Rhesus), mens mamma Heidis blodlegemer har det ikke.

Det kan føre til hun danner antistoffer som bryter ned fosterets røde blodlegemer.

- Tidlig i svangerskapet ble det påvist spor av antistoffer hos meg. Jeg begynte å google, og det jeg fant var ikke særlig oppløftende. Jeg trodde jeg kom til å miste ungen, forteller Heidi Johansen Elviken hjemme på Greverud i Akershus.

Ved siden av henne tumler Mikkel og storesøster Mille fornøyd i sofaen.

LIV I STUEN: Mikkel, storesøster Mille som nå er blitt skolejente, og mamma Heidi. (Foto: Erik M. Sundt)

Blodtype RhD

Når man snakker om blodtyper, viser man gjerne til ABO- og RhD-systemene. Man er for eksempel A pluss eller O minus. Pluss og minus viser til RhD. Det er et antigen man enten har eller ikke har. Om man har det, eller ikke, har bare betydning ved blodoverføringer eller i svangerskap. De fleste i Norge (85 prosent) har RhD. Heidi Johansen Elviken er blant de 15 prosentene som ikke har det.

Blodtyper

36 blodtypegrupper kjenner man til i dag. De to viktigste er ABO og RhD. Hvis fosteret har en blodtype mor ikke har (fosteret har arvet denne blodtypen fra far), kan hun bli immunisert. Det vil si at hun danner antistoffer mot barnets blodtype. Vanligst er immunisering mot RhD, men det forekommer også immunisering mot andre blodtypeantigener.

Sjelden problem med første barn

I første svangerskap, med Mille, ble hun fulgt opp på samme måte som alle RhD-negative gravide. Det ble tatt blodprøver for å se om hun dannet antistoffer mot fosteret. Alt gikk fint.

- Det gjør det som regel i første svangerskap, forteller Cigdem Akalin Akkøk, overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for blodtypeserologi.

- Normalt er det ingen kontakt mellom mors og fosters blod før forløsningen. Det er først når mors RhD-negative blod kommer i kontakt med fosterets RhD-positive blod, at mor kan begynne å lage antistoffer.

Det blir sjelden et problem for babyen som er på vei ut i verden og bort fra mors antistoffer.

- Dersom mor får profylakse innen 72 timer etter fødsel, rekker hun heller ikke å bli såkalt immunisert, som betyr at hun danner antistoffer som vil være klare til angrep dersom de kommer i kontakt med RhD på nytt.

EKSPERT PÅ BLODTYPER: Cigdem Akalin Akkøk jobber for å få færrest mulig komplikasjoner med RhD-uforlikelighet. (Foto: Erik M. Sundt)

Blødning i svangerskapet

Men hos Heidi ble det påvist antistoffer mot RhD mo

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt