AddToAny

Nicholas ble en "ny" person med høreapparat

Nicholas ble en "ny" person med høreapparat
Er det mulig å bli forelsket i et par høreapparater? Bare spør filmfotograf Nicholas Lund (31) fra Trondheim, og du får et klart svar.
«Vær forsiktig! Husk at Nicholas bare har ett øre!» Denne stadige påminnelsen fra foreldrene var kjente toner for Nicholas og vennene under barne- og ungdomstiden hjemme i Bærum. Da han i ung alder begynte å spille trommer var hørselvernet alltid på. Dette var Nicholas selv flink til å passe på.

Mistet hørselen
Knapt fire år gammel fikk han en alvorlig hjernehinnebetennelse. Etter to lange måneder på sykehus ble han utskrevet med varige skader: Ansiktslammelse og ødelagt hørsel på venstre side. Det skulle gå 25 år før han fikk «to ører» og stereolyd igjen.
Vi treffer Nicholas i Trondheim, der han har bodd og jobbet de siste ti årene. Han kommer med et bredt smil under sølvfarget hårmanke til det som viser seg å være en støyfelle av en pizzarestaurant: Musikk, tallerkenklirr, høylytte samtaler og kjerringlatter bidrar til et lydinferno.
- Denne støyen går faktisk helt fint for min del. Disse to sentrerer lyd, slik at stemmene prioriteres, mens bakgrunnsstøyen maskeres. Han peker på sine to små bak øret-høreapparater. Han har såkalte crossover-apparater, som henter lyd fra den døve venstresiden inn i høyre øre. Via mobiltelefonen kan han i tillegg styre lydbildet etter egne behov.

- Det er så bra å ha stereolyd. Det har jeg jo ingen minner om at jeg har hatt før. Jeg bare digger høreapparatene mine!
- Du høres nesten forelsket ut?
- Ja, ja, jeg er det. Høreapparater er dritdigg. Jeg svever på en sky. Ha, ha!
Allerede dagen etter toppmøtet mellom apparater og bruker i mai 2019, lot Nicholas seg intervjue av Trondheimsvisa trd.by for å fortelle hvor lykkelig han var. To år senere kan han fortsatt snakke seg varm om hvordan to små apparater har endret hverdagen og bidratt med selvinnsikt.

Frustrert ung mann
- Det første jeg merket da jeg begynte med høreapparatene var at jeg fikk en ny og indre ro. Jeg fikk lavere skuldre og ble nesten som en ny person.
Først i voksen alder har han skjønt hvor inngripende hørselstapet har vært for egen oppvekst, adferd og personlighet.
- Siden jeg var liten gutt har jeg kjent på mye sinne og indre frustrasjon. Nå skjønner jeg at mye handlet om den stadige opplevelsen av å ikke få med meg det som ble sagt hver gang jeg var et sted med mye lyd og folk. Jeg ble fort sliten av å være sammen med andre, selv om jeg var og er en sosial fyr.

Fløy stadig på do
I studietida merket han for alvor hvor slitsomt det var å være «på», der ti
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

«Regjeringen vil samordne tjenestetilbudet til skoleelever som har behov for spesiell oppfølging, og foreslår en ordning med barnekoordinatorer. HLF ønsker en egen syns- og audiopedagogtjeneste som følger barna gjennom hele opplæringsløpet. Hvordan vil partiet sikre at disse barna får den oppfølgingen de har behov for?
Din Hørsel 27.08.2021
Mennesker som er rammet av Ménières sykdom sliter i familiære og sosiale sammenhenger. Psykososial oppfølging og rehabilitering kan gi bedre mestring.
Din Hørsel 27.08.2021
Kunnskapsløshet i skolen fører i mange tilfeller til at hørselshemmede elever selv må ta ansvar for å få den tilretteleggingen de har lovmessig krav på. For mange er det en barriere å be om hjelp.
Din Hørsel 27.08.2021
Fagforbundet har mange av sine medlemmer innenfor helsesektoren, og informasjon om hørsel og hørselsproblemer en nå blitt tema i en egen podkast.
Din Hørsel 27.08.2021
Jeg kaller meg hørselshemmet, for det er hva jeg er. Med sterkt nedsatt hørsel og tinnitus på toppen er det en hel del jeg ikke kan.
Din Hørsel 27.08.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt