Ren Mat
07.09.2021
Konsentrert markedsmakt og vertikal integrering med fokus på volumproduksjon og stordriftsfordeler hindrer mangfold i matsystemene. Hvordan bygge selvbærende økosystemer i et landskap av prisjag, klimaendringer og pandemier?
I JOBBEN MIN er jeg så heldig å få høre, se og lære om hverdagen til et stort knippe bønder hver dag. Jeg vil tørre å påstå at den forståelsen vi får av å sette oss inn i hvordan landbruket fungerer, er essensiell for å kunne bidra konkret til et motstandsdyktig, rettferdig og transparent matsystem; et demokratisert matsystem basert på å opprettholde naturlige økosystemer og så mange livsformer som mulig. Vi har lenge definert dette som «bærekraftige» systemer, men for meg er ikke det begrepet lenger godt nok. Bærekraft handler om å sikre at noe består, mens motstandsdyktighet (resiliens) handler om noe mer - det handler om å ruste noe for overlevelse gjennom det ukjente og uforutsigbare. Det er dette vi må sikre i våre matsystemer dersom vi ønsker å sikre vår egen overlevelse.
RESILIENS ELLER MOSTANDSDYKTIGHET betyr styrke, tilpasningsevne, elastisitet og tilbakevending. Noe som er resilient har evnen til å vende raskt tilbake fra vanskeligheter, til å stå imot sjokk uten varige mén, til å enkelt tilpasse seg ulykker eller endring. Et motstandsdyktig matsystem vil være i stand til å fortsette å blomstre og støtte matproduksjon gjennom klimaendringer og kommende pester; utfordringer som enda er ukjente. Disse matsystemene er ikke bare karakterisert av velfungerende økosystemer, men også forbedringen av sosial og menneskelig kapital. Når matprodusenter selv tar ansvar for den videre verdikjeden til produktene sine, gis de muligheten til å forme bredere sosiale sikkerhetsnettverk som igjen virker som bufre mot klimatiske og økonomiske påvirkninger. Direktehandel, hvor produsenter og kunder kobles direk
Gå til medietRESILIENS ELLER MOSTANDSDYKTIGHET betyr styrke, tilpasningsevne, elastisitet og tilbakevending. Noe som er resilient har evnen til å vende raskt tilbake fra vanskeligheter, til å stå imot sjokk uten varige mén, til å enkelt tilpasse seg ulykker eller endring. Et motstandsdyktig matsystem vil være i stand til å fortsette å blomstre og støtte matproduksjon gjennom klimaendringer og kommende pester; utfordringer som enda er ukjente. Disse matsystemene er ikke bare karakterisert av velfungerende økosystemer, men også forbedringen av sosial og menneskelig kapital. Når matprodusenter selv tar ansvar for den videre verdikjeden til produktene sine, gis de muligheten til å forme bredere sosiale sikkerhetsnettverk som igjen virker som bufre mot klimatiske og økonomiske påvirkninger. Direktehandel, hvor produsenter og kunder kobles direk