AddToAny

Med grønnsaker i sentrum

Med grønnsaker i sentrum
De er to av landets mest ettertraktede kokker. Nå vil Tom Victor Gausdal og Stian Floer at vi skal putte grønnsaker på midten av tallerkenen. Etter lanseringen i fjor høst har Grønnsakskokeboka allerede rukket å bli kåret til årets kokebok av flere medier, og spås en fremtid mellom Schønberg Erken og Espelid i bokhylla.
DE FLESTE AV OSS vet at vi burde spise flere grønnsaker. Men hvordan? I årtier har vi vært vant til at kjøtt eller fisk er hovedingrediensen, mens grønnsakene har vært garnityret. Tilbehøret. Eller forretten. Hos Tom Victor Gausdal og Stian Floer vokste det sakte men sikkert frem et ønske om å gjøre grønnsakene til noe mer.
- Vi startet prosessen for tre år siden. Som kokker har vi blitt mer og mer begeistret for å jobbe med grønnsaker. Mye skyldes mangfoldet vi opplever i dag. Råvaretilgangen er helt enorm i forhold til tidligere. Det har også blitt mer fokus og kunnskap rundt sanking. Dette er kjempespennende og en ekstra dimensjon for de som liker å eksperimentere og benytte seg av naturen. Vi følte derfor at nå skulle endelig grønnsakene få skinne på egen hånd. Grønnsaken skulle være hovedråvaren denne gangen, sier Tom Victor Gausdal.
Etter hvert som de begynte å jobbe med boka, ble prosjektet større og større.
- Når du i tillegg føler deg mer vital og opplagt ved å spise mer grønnsaksbasert mat, så er dette en riktig så fornuftig bølge. Vi er ikke for å kutte ut kjøtt, men heller balansere mer, og inspirere til bruk av mer spennende grønnsaker og måter og lage de på, sier Gausdal.
Resultatet av engasjementet er en 400-siders «grønnsaksbibel» hvis formål er å øke nordmenns selvtillit på kjøkkenet i møte med mangfoldet av grønnsaker. I tillegg til oppskrifter på alt fra mettende middagsretter til salater, supper og bakverk, har de også laget et eget grønnsaksleksikon. Grønnsakskokeboka har allerede rukket å bli kåret til årets kokebok 2018 av NRK. Bransjebladet Aperitif og Norli bokhandel har også gitt den hedersbenevnelsen årets kokebok. Og det uten så mye som en enterecôte eller kveite i sikte.

HEMMELIGHETEN bak det å lykkes på kjøkkenet med grønnsaksretter, er å gi grønnsaken den samme kjærligheten og omtanken du gir når du skal behandle et stykke fint kjøtt eller fisk, mener Gausdal.
- Vi tenker spennende tilberedningsteknikker og heftige smaker. Kr
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt