AddToAny

Med bærekraft i fokus

Iforrige nummer av Gravplassen skrev vi om eldrebølgen og hvilke konsekvenser denne vil medføre for gravplassene. Ifølge SSB vil antall dødsfall i Norge øke med 43 prosent frem mot 2050.
Økningen i dødsfall vil utfordre kapasiteten på gravplassene.

Befolkningsveksten kommer sammen med en stadig mer prekær klimakrise. Bærekraftig gravplassdrift avhenger av gjenbruk av graver, og at man ikke bruker mer enn nødvendig av den allerede pressede matjorda.

Gravplassmyndighetens rolle
Det er kommunen som har ansvar for å sikre arealbehov for gravplassene i kommunen, men gravplassmyndigheten har en rolle å spille for at behovene knyttet til gravplass kommer med i arbeidet med kommuneplanen. I praksis kan dette være en ikke helt enkel oppgave. En gravplass krever egnet areal, og mange steder opplever man et krysspress der jordvernet trues av både infrastruktur, industri og boligutbygging.

Gravplassforeningen tror dette med å balansere areal vil være viktig for mange forvaltninger fremover. Temaene skissert ovenfor har derfor vært sentrale i planleggingen av årets fagdager som i skrivende stund er under planlegging, men som når bladet går i trykken er (forhåpentligvis) vel gjennomført.

Gjenbruk av graver og krematorienes miljøbidrag
Gjenbruk av graver er essensielt for bærekraftig gravplassdrift og vil redusere behovet for nyanlegg og utvidelser. For å kunne gjenbruke graver er man avhengig av egnet jordsmonn på gravplassen.
I følge KA sin rapport om gjenbruk av kistegraver blir gjenbruk praktisert av rundt 90 prosent av gravplassmyndighetene i Norge. Hele 78 prosent av de som svarte på undersøkelsen meldte om utfordringer med ikke-tilfredsstillende nedbrytning. Dette er svært høye tall, og en utfordring vi må ta på alvor.

Flere kremasjoner gir bedre plassutnyttelse på gravplassene da urnegraver opptar mindre plass enn kistegraver. Med urnegraver har man heller ikke de samme utfordringene knyttet til gjenbruk og jordsmonn og man unngår i større grad de etiske og HMS-relaterte utfordringene som kistegraver kan gi.

Krematorienes helhetlige miljøbidrag er et komplekst spørsmål som krever at man ikke fokuserer på utslipp alene, men at virksomhetene ses i en større sammenheng.

Satsingsområde for Gravplassforeningen
Fremover vil Gravplassforeningen fokusere på klima- og miljøtiltak. Tema for krematoriefagdagene i desember skal være «På vei mot grønn drift», og vi jobber med å opprette en krematorieskole der miljøperspektivet vil få en sentral rolle i undervisningen. Styret i Gravplassforeningen har også oppnevnt en gruppe som skal jobbe med håndtering av ikke-komposterbart blomstertilbehør som havner på gravplassen.

Det er med andre ord mye spennende som skjer, så følg med oss videre!

Norsk forening for gravplasskultur
Påmeldingsfrist: 6 uker før kursstart. Les mer og meld deg på her:
www.gravplasskultur.no/kurs-og-fagdager
E-post: post@gravplasskultur.no, Tlf.: 473 87 924 Medlemsrabatt kurs og fagdager: 25% for alle medlemsgrupper. På nettsidene finner du kursinfo, påmeldingsskjema og vilkår.

KURS I PRAKTISK GRAVPLASSDRIFT Målgruppe: Gravplassarbeidere, driftsledere, kirkeverger/daglige ledere, kontoransatte. Kurset er et grunnkurs i gravplassdrift, og også en modul i Gravplasskolen.

Sted høst: Thon Hotel Alta, Alta Dato:
Frist: Hotell:
26. - 29. september 2022 29. august Kr 1.860 for dagpakke inkl. lunsj og kaffe Kr 7.180 for enkeltrom med full pensjon
Foredragsholdere:
Åse Skrøvset, fagsjef gravplass hos Statsforvalteren Eva Larsen, gartner Maren Rønning, rådgiver i gravplassforeningen
KURS I ADMINISTRASJON AV GRAVPLASSER Målgruppe: Kirkeverger/daglige ledere, administrativt personale og driftsledere Sted:
Dato: Pris:

Frist: Hotell:
Quality Hotel Entry, Kolbotn 25. - 27. oktober 2022 Kr 2.404 for medlemmer Kr 3.205 for ikke-medlemmer 26. september Kr 2.250 for dagpakke inkl. lunsj og kaffe Kr 4.950 for enkeltrom med full pensjon
Foredragsholdere:
Åse Skrøvset, fagsjef gravplass hos Statsforvalteren Ane Marte Wøien, jurist II hos Gravferdsetaten i Oslo Maren Rønning, rådgiver i gravplassforeningen
FAGDAGER FOR KREMATORIER
Sted: Quality Strand Hotel, Gjøvik Dato: 29. - 30. november 2022 Pris: Tidlig ute-pris: Kr 2.164 for medlemmer Kr 2.885 for ikke-medlemmer Pris etter 14. okt.:

Hotell:

Tema:
Kr 2.664 for medlemmer Kr 3.385 for ikke-medlemmer Kr 1.560 for dagpakke inkl. lunsj og kaffe Kr 3.050 for enkeltrom med full pensjon På vei mot grønn drift
DIGITALE FOREDRAG
• Veiledning for etablering av navnet minnelund • Beredskap i krematoriet • Hvorfor og hvordan planlegge krematorium • Krematorievirksomheten i Norge - Nå og i fremtiden • Veiledning for hvordan føre kremasjonsregister som muliggjør statistikk i Ecclesia og Gravlund
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Nordisk kongress er møteplassen for gravplassansatte på tvers av landegrensene. Nordiske land har like utfordringer, men ulik kulturhistorisk bakgrunn å møte dem med. Annen synsvinkel på samme problem, kan gi kreative løsninger til egen arbeidsplass.
Gravplassen 27.06.2022
- Den døde som i en rottefelle, sier Henning Hammer (72).
Gravplassen 27.06.2022
- Kjører vi forbi noen pårørende ved en grav nå, får vi smil og tommel opp. Før kunne vi få sure blikk, sier Tore I. Rahm, driftsleder ved Skedsmo kirkegård utenfor Lillestrøm.
Gravplassen 27.06.2022
Endelig: Tradisjonelle fagdager. Nesten 200 personer fra hele landet og med stor interesse for gravplassektoren, benket seg sammen under årets fagdager i Oslo. Til et variert og spennende program.
Gravplassen 27.06.2022
Leserundersøkelsen som ble gjennomført i vår, viser at mottakerne av fagbladet finner relevant informasjon til stor nytte for sitt arbeid. Det de ønsker mer av er litt av alt.
Gravplassen 27.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt