AddToAny

Love - kill - eat

Love - kill - eat
Jeg har holdt en killing på vei til avlivning. Jeg har satt en boltepistol i pannen på et lam. Jeg har slaktet et nyskutt reinsdyr i fjellet. Hva gjorde det med meg? En morder i noens øyne. Jeg vil påstå jeg ble et virkelig menneske gjennom opplevelsen.
SOM EN DEL AV utdannelsen ved Sogn Jord- og Hagebruksskule har jeg vært med å ta livet av et dyr tre ganger. Å avlive dyr er en del av hverdagen for mange mennesker, bønder møter dette mange ganger i året.



PÅ FJELLET. Etter to dagers jakt kom vi i nærheten av en flokk og læreren traff med et godt skudd. Vi kom til for å slakte dyret på snøen. I det jeg tok slaktekniven og spratt opp buken, hørte jeg lyden av to ravner. De begynte å sirkle rundt.

Vi mennesker har jaktet så lenge vi har eksitert. I Sogn er det et fangstanlegg for reinsdyr som stammer fra jernalderen. I de timene vi slaktet og parterte følte jeg meg mer i slekt med jegerne fra fortiden enn med deg som leser dette nå. Og jeg innrømmer det først som sist, jeg har craving etter kjøtt. Jeg elsker å sette tennene i et godt mørt kjøttstykke. La tennene jobbe mot beina, få med alt, forsyne meg mer. Jeg var så blodtørstig at jeg til og med hadde lyst å sette tennene i hjertet til reinsdyret.



PÅ SKOLEN. Samtidig griner jeg når jeg bærer fram en søt killing til dødens rike. Min første prøvelse i slakt var å være med å slakte killinger til eget bruk på skolens kjøkken. Jeg hadde noen uker før med full omsorg prøvd å
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt