AddToAny

Lakker traktoren med «proft» resultat

Lakker traktoren med «proft» resultat
Å restaurere eldre traktorer er for mange en kjær hobby. Selv maskiner i daglig bruk kan med fordel få en ansiktsløfting gjennom rustfjerning og lakk. Som med så mye annet her i verden, teller utseendet som regel en ørliten smule, om enn ikke for funk­sjonen, men i alle fall for førsteinntrykket.

Det finnes en rekke metoder og hjelpemidler som vil gjøre lakkeringsprosjektet vellykket. I alle tilfeller er grunnarbeidet den viktigste delen av prosessen for å få et godt og varig resultat. Det de fleste av oss er kjent med, er maling med rull og pensel. Dette gir et helt akseptabelt resultat, såframt en bruker en skikkelig «kost» og rikelig med lakk under påføringa. I denne utgavens «Mekketips» viser vi deg hvordan du tar oppussinga til neste nivå, ved bruk av lakksprøyte. Å få til et resultat likt en skinnende, ny maskin, krever mengder av trening, optimale forhold hva angår støvfrie omgivelser med rett lys og temperatur, samt ei ordentlig lakksprøyte. Som regel står en i «beit» for det meste av dette i en trekkfull, gammel låve. Du vil imidlertid, forutsatt at grunnarbeidet selvsagt er utført på skikkelig vis, bli overrasket over hvor enkelt det er å få et greit resultat selv, ved hjelp av ei rimeligere sprøyte.

(1) Et panser til en 1981-modell Fiat 640 DT er hva som skal skjenkes nytt liv. Vi gjennomgår alle trinn, fra fjerning av gammel mal­ing og rust, grunning, sparkling av mindre bulker, sprøyting av lakk og til slutt påføring av nye dekaler. Lakkering av traktorkroppen krever mindre grunnarbeid enn platedelene, spesielt fordi utbedring av bulker og gravrust som regel ikke er tema. Framgangsmåten for rengjøring, grunning og lakkering er imidlertid den samme.

Verneutstyr

Før en i det hele tatt vurderer å gå løs på lakkeringsprosjektet, må det skaffes til veie ei god støvmaske. Ikke bruk engangsvarianten, men kjøp deg ei behagelig silikonmaske med utskiftbare filtre. En bør også beskytte huden for øvrig mot løsemidler, og i alle fall sørge for å få vasket eventuelt søl av seg så fort som mulig etter endt arbeid. Om du synes det er ubehagelig å bruke hansker, er hvit vaselin eller matolje godt egnet til å hindre at malinga setter seg på huden.

Lakksprøyta

En skiller i hovedsak mellom suge - og tyngdekraftmatet lakksprøyte. Den fysiske forskjellen ligger i om koppen for lakken er plassert over eller henger under sprøytepistolen. Om en bruker den ene eller andre varianten i hobbysammenheng, betyr lite, men ved nykjøp anbefales ei sprøyte med koppen over pistolen. Inntrykket mange har er at denne typen krever noe mindre presist lufttrykk for å opprettholde et jevnt sprøytebilde (2).

Ved traktor- og redskapslakkering brukes som regel tykkere, oljebasert lakk. Det medfølgende munnstykket på «billigsprøyter» har gjerne en dysestørrelse på 1,3-1,4 millimeter. Dette er tålig korrekt for den slags oppgaver en hobbylakkerer skal bruke sprøyta til. Resultatet en får ved bruk av ei svært billig lakksprøyte, blir ikke det samme som ved bruk av proft utstyr, i alle fall ikke for en nybegynner. Forskjellen ligger i hvor mye enklere det er �

Gå til mediet

Flere saker fra Traktor

- Kanskje må vi innse realitetene i løpet av året. Vi har ikke penger å drive for og kan i verste fall bli tvunget til å avvikle, sier Ole og Dag Bækkedal.
Traktor 18.04.2024
I det flate, nederlandske landskapet er en amerikansk prærietraktor enkel å få øye på. Den er et uvanlig syn, med en rammestyrt koloss som jobber på såpass små arealer. For liljeløkprodusenten Albert Joling er det ingen luksusinvestering, men absolutt en nødvendighet for å berge avlinga.
Traktor 18.04.2024
Traktor 18.04.2024
Han har jobbet i 40 år ved Eiksenteret på Bjørkelangen og 48 år i Eik-systemet. Til våren fyller han 70. Det blir mange minner og historier fra Jostein Rønaas sitt liv.
Traktor 18.04.2024
HCP Ringen SA er et innkjøpssamarbeid bestående av 25 frittstående maskinforhandlere over hele landet.
Traktor 18.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt