AddToAny

Quadtrac redder avlinger under vanskelige forhold

I det flate, nederlandske landskapet er en amerikansk prærietraktor enkel å få øye på. Den er et uvanlig syn, med en rammestyrt koloss som jobber på såpass små arealer. For liljeløkprodusenten Albert Joling er det ingen luksusinvestering, men absolutt en nødvendighet for å berge avlinga.
Vanligvis starter firmaet Joling med innhøsting av den første liljeløken i slutten av august, og siden går det i ett - faktisk helt fram til til desember. Høsten 2023 var helt annerledes. Opptakinga foregår ofte i våte åkre, som i beste tilfelle bare fører til merarbeid, men høsten 2023 var ekstremt våt og fuktig, og det var nesten helt umulig å kjøre på åkeren med traktor.

Klar for gjørmebryting
Albert Joling var godt forberedt; det var jo ikke første gang han opplevde en våt sesong. Han gjorde en New Holland T7 klar til å dytte fram traktoren med traileren på feltet. Til dette formålet kjøpte han en profesjonell konstruert pushramme, som kunne koble en trailer raskt, ved hjelp av hydraulikken og et kulehode. Ikke noe tull med dårlige, hjemmelagde systemer ble vurdert, for her trengtes et godt og robust verktøy. Pusheren ble raskt montert, mens med hengerne krevdes det litt mer arbeid.
Så måtte innfestinga sveises fast. Allerede første dagen ute i de gjørmedekkede feltene med det nye utstyret, ble det raskt klart at T7-traktoren hadde for lav egenvekt, til å hjelpe de tunglastede hengerne på det ugreie underlaget. Også hjulslippet ble altfor stort. Det hastet med å finne ei løsning, da kostbare avlinger, med en verdi på millioner av euro, kunne gå tapt ved unødige forsinkelser. Albert Joling bestemte seg for å finne noe skikkelig tungt artilleri, men med forbehold om at det
Gå til mediet

Flere saker fra Traktor

- Kanskje må vi innse realitetene i løpet av året. Vi har ikke penger å drive for og kan i verste fall bli tvunget til å avvikle, sier Ole og Dag Bækkedal.
Traktor 18.04.2024
Traktor 18.04.2024
Han har jobbet i 40 år ved Eiksenteret på Bjørkelangen og 48 år i Eik-systemet. Til våren fyller han 70. Det blir mange minner og historier fra Jostein Rønaas sitt liv.
Traktor 18.04.2024
HCP Ringen SA er et innkjøpssamarbeid bestående av 25 frittstående maskinforhandlere over hele landet.
Traktor 18.04.2024
18-liters motor på maksimalt 913 hestekrefter med boost, 4 234 Nm dreiemoment og dieseltank på 1 952 liter. Det er nøkkeltallene når John Deere slår på stortromma og lanserer bransjens største traktor.
Traktor 18.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt