AddToAny

Økte grasavlinga med 25 prosent

Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Jeg målte ikke før jeg begynte, men avlinga har økt betraktelig, anslagsvis opp mot 25 prosent, presiserer Pollestad.
Når Norsk Landbruk møter ham på gården i Salteveien på Jæren, er det bare to dager igjen til han skal gjødsle med det nye gjødslingssystemet. Tre-fire kilometer med rørganger er gravd ut under de grønne jordstykkene som omkranser jærgården, der Pollestad driver melke- og slaktekyllingproduksjon sammen med kona, Merete, og deres tre sønner. Selve hjertet i det nye rørsystemet er ei elektrisk pumpe tilknyttet den store gjødselkummen, som ligger ved siden av melkefjøset, tett på jordene som brer seg utover i landskapet.

STORFE OG KYLLLING
Kjøpet av to nabogårder har gitt Pollestad et sammenhengende område på 760 dekar med gras, hvorav 120-130 dekar er beite. Resten er dyrka mark.
- Vi har en melkekvote på 570 000 liter, som vi eier selv. I tillegg selger vi 30-40 livdyr og rundt 100 ungokser i året. Som regel har vi rundt 400 storfe i omløp, oppgir bonden, mens han lar blikket gli utover markene, som allerede er blitt grønne. Det er vår på Jæren, og han ser med spenning fram til torsdag.
Det er sønnene, den eldste og den yngste, som får æren av å kjøre i gang det nye systemet. Så har da også de to oppgradert samtlige traktorer på gården, og lagt inn GPS.
- Så nå går alt på automatikk, sier faren en anelse stolt.

ET LØFT MED SLANGESPREDNING
Han forteller at grovfôrproduksjonen på gården har fått seg et skikkelig løft, etter at de begynte med slangespredning for tre-fire år siden. Trolig utgjør økninga opp mot 25 prosent.
- Med slangespredning blir det mye mindre kjøring på jordene, noe som har en positiv innvirkning på veksten. Spesielt om våren, når vi skal ut med store mengder gjødsel, blir slitasjen stor, om vi skulle ha kjørt med vogn fram og tilbake. Med slangespredning unngår vi dette, noe som gir større avlingsutbytte, fastslår Pollestad.
Det nye gjødslingssystemet, med rørgater under hele vekstområdet, har han planlagt og utviklet i samarbeid med Brødr. Freberg, som driver med vanningsanlegg.
- Systemet er automatisert og drives av en stor, elektrisk motor. Her trengs ingen traktorvakt, alt går a
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Väderstad lanserer en ny versjon av Carrier 925.
Norsk Landbruk 20.06.2024
I slutten av mai besluttet styret i Tine å øke betalinga for protein i kumelka. Samtidig reduserer de betalinga for fett.
Norsk Landbruk 20.06.2024
Da Monil introduserte beiteklaven sin på markedet i fjor høst, åpnet de bare for forhåndsbestillinger til årets beitesesong.
Norsk Landbruk 20.06.2024
Arealet som drives økologisk, falt med åtte prosent i fjor, viser tall fra det svenske Jordbruksverket.
Norsk Landbruk 20.06.2024
HALDEN: Når brannvesenet i Halden og Aremark trenger ekstra ressurser for å slukke en skogbrann, tilkaller de folk fra skogbrannreserven. De fleste av dem som er med i denne ordninga, har tilknytning til en gård.
Norsk Landbruk 20.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt