Ren Mat
14.03.2016
Det er høflig å spise opp, så kjøp de norske grønnsakene nå når lagrene må tømmes. Det er det minste vi kan gjøre for at de som dyrker maten vår skal føle at deres innsats blir verdsatt. Her får du ideer til hvordan du kan bruke de norske, ferske grønnsakene. Litt næringsfattigere enn de er på høsten, men fremdeles sunne, fiberrike og gode. Alle oppskriftene er til 6 personer, sånn cirka.
RØDKÅLSALAT
Kål inneholder svært få kalorier, men fyller magen godt på grunn av all fiberen, noe som gjør at du føler deg mett. Kål gjør også kroppen i stand til å skille ut giftstoffer hurtigere. En undersøkelse viser at kvinner som spiser mye rødkål har en 50 prosent lavere risiko for å få brystkreft enn de som ikke spiser kålen.
1 rødkål, liten
½ potte fersk mynte
1 rød løk
1 granateple, steinene
½ fersk chili
god olivenolje
salt
1 ts honning
1 sitron, saft av
• Rør sammen dressingen; olje, sitronsaft, litt salt og honning i bunn av en salatbolle.
• Del rødkålen i fire, ta bort den harde stilken, og snitt kålen fint med skarp kniv, på en mandolin eller med den fineste kniven i kjøkkenmaskinen.
• Skjær løken i supertynne skiver, har den mye hvit kjerne tar du bort denne, den smaker for sterkt.
• Finhakk halvparten av mynten og chilien og bland med løk og kål.
• Del granateplet i to, klem og skrap ut steinene og ha disse i, riv av resten av myntebladene og bland alt med rene hender.
Passer godt til: kjøttboller, hamburgere, lam og svinekjøtt.
RÅKOSTSALATER
Den grønnsaken som egner seg best som råkostsalat alene er gulroten. Men du kan rive alle røtter; gulrot, pastinakk, persillerot, sellerirot, samt litt kålrabi og blande disse. Tilsett eple eller annen frukt, gjerne rosiner også, men etter vår smak ikke for mye, da blir det fruktsalat i stedet. Bruk gjerne mer bladpersille, koriander eller andre krydderurter i slike salater enn du pleier, også nøtter og mandler som du rister lett i en tørr panne. Råkostsalatene er gode med vanlig vinaigrettedressing, bruk gjerne sitronsaft i stedet for eddik, eller lag en rømmedre
Gå til medietKål inneholder svært få kalorier, men fyller magen godt på grunn av all fiberen, noe som gjør at du føler deg mett. Kål gjør også kroppen i stand til å skille ut giftstoffer hurtigere. En undersøkelse viser at kvinner som spiser mye rødkål har en 50 prosent lavere risiko for å få brystkreft enn de som ikke spiser kålen.
1 rødkål, liten
½ potte fersk mynte
1 rød løk
1 granateple, steinene
½ fersk chili
god olivenolje
salt
1 ts honning
1 sitron, saft av
• Rør sammen dressingen; olje, sitronsaft, litt salt og honning i bunn av en salatbolle.
• Del rødkålen i fire, ta bort den harde stilken, og snitt kålen fint med skarp kniv, på en mandolin eller med den fineste kniven i kjøkkenmaskinen.
• Skjær løken i supertynne skiver, har den mye hvit kjerne tar du bort denne, den smaker for sterkt.
• Finhakk halvparten av mynten og chilien og bland med løk og kål.
• Del granateplet i to, klem og skrap ut steinene og ha disse i, riv av resten av myntebladene og bland alt med rene hender.
Passer godt til: kjøttboller, hamburgere, lam og svinekjøtt.
RÅKOSTSALATER
Den grønnsaken som egner seg best som råkostsalat alene er gulroten. Men du kan rive alle røtter; gulrot, pastinakk, persillerot, sellerirot, samt litt kålrabi og blande disse. Tilsett eple eller annen frukt, gjerne rosiner også, men etter vår smak ikke for mye, da blir det fruktsalat i stedet. Bruk gjerne mer bladpersille, koriander eller andre krydderurter i slike salater enn du pleier, også nøtter og mandler som du rister lett i en tørr panne. Råkostsalatene er gode med vanlig vinaigrettedressing, bruk gjerne sitronsaft i stedet for eddik, eller lag en rømmedre