AddToAny

Lønnsoppgjøret i finanssektoren: Bank og forsikring er dårligst på likelønn. I årets lønnsoppgjør vil LO Finans gjøre noe med det

Lønnsoppgjøret i finanssektoren: Bank og forsikring er dårligst på likelønn. I årets lønnsoppgjør vil LO Finans gjøre noe med det
Bank og forsikring er dårligst på likelønn. I årets lønnsoppgjør vil LO Finans gjøre noe med det Morten Hansen Menn i finanssektoren tjener nærmere én tredjedel mer enn sine kvinnelige kolleger.
Det lønnsgapet vil LO Finans prøve å gjøre noe med i årets finansoppgjør.

Lønnsoppgjøret i finanssektoren har startet. Forhandlingsleder Peggy Hessen Følsvik vil i tillegg til å sikre økt kjøpekraft for medlemmene i LO Finans, gjøre noe med de store lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

Hun mener det er på tide å bruke sentrale tillegg som et virkemiddel.

- Utfordringen i denne sektoren er at veldig mye av lønnsdannelsen skjer lokalt, noe som vi mener ikke er en fordel for å oppnå det vi ønsker - som blant annet er mindre forskjeller mellom kvinner og menn. Finanssektoren er et område med et stort gap mellom lønna til kvinner og menn - og et veldig stort lønnsgap mellom de med lav og høy lønn, sier Følsvik.

Lønnsforskjeller

Finanssektoren har de største lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Mens gjennomsnittlig årslønn for kvinner bedret seg noe i fjor, tjente kvinner i finanssektoren bare 80,2 prosent av det mennene tjente.

Tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at forskjellene ikke blir mindre. Heller tvert imot.

Etter noen år med svak forbedring, økte lønnsgapet mellom kvinner og menn med over en prosent i fjor - sammenliknet med 2015.

Man må helt tilbake til 2011 for å finne større lønnsforskjeller mellom kvinner og menn som jobber i bank og forsikring.

- Jeg tar det som et tegn på at det ikke går å legge for mye av lønnsforhandlingene ut lokalt. Det å få en større sentral lønnsdannelse er et godt utgangspunkt for å gjøre noe med forskjellene, sier Følsvik.

Lillebror

Et av problemene til Følsvik og de andre som forhandler på vegne av medlemmene Postkom og Handel og Kontor, som har medlemmene i LO Finans, er at LO i dette oppgjøret er lillebror i forhandlingene.

Finansforbundet har brorparten av medlemmene i sektoren. De har tradisjonelt vært lunkne til sentrale forhandlinger.

Følsvik håper dette skal endre seg.

- Vi håper på å få en god dialog med Finansforbundet - og Finans Norge som representerer arbeidsgiversiden. Vi har satt ned et utvalg som skal se på de store forskjellene, og er enige om at noe må gjøres - selv om arbeidet i utvalget enda ikke er avsluttet. Uansett vil vi ikke klare å gjøre noe med denne forskjellen i løpet av ett eller to lønnsoppgjør, sier Følsvik.

FIKK DU MED DEG DENNE? Tariffoppgjøret i 2016: 12.000 kroner mer til de lavest lønte Image-text:

SENTRALE TILLEGG: Peggy Hessen Følsvik, førstesekretær i LO, mener det er et virkemiddel for å få lønnsforskjellene i finanssektoren ned. Med seg i forhandlingene har hun (bak fra venstre) Håvard Sivertsen (forbundssekretær Postkom), Marit Gjelsvik (økonom HK), Pål Nordby (faglig sekretær, HK), Åse Blomkvist (LO Finans HK), Edvard Eidshammer Sørensen (rådgiver LO) og Jannicke Skaanes (LO Finans Postkom).

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

De som har jobba lenge i en bedrift skal snart få et eget tillegg. Men resten av lønnsoppgjøret for kontoransatte er Vivian Brattsti Sørensen ved Antirasistisk Senter ikke fornøyd med.
HK-Nytt 30.05.2024
HK-Nytt 30.05.2024
Lønnsoppgjøret for ansatte i Ikea, Clas Ohlson og Synsam skal til mekling 11.-12. juni. Hvis HK og NHO ikke blir enige, blir det streik.
HK-Nytt 30.05.2024
Ofre etter et israelsk bombeangrep på Dair El-Balah i Gaza ble fraktet og samlet for syning utenfor sykehuset al-Aqsa Martyrs Hospital.
HK-Nytt 30.05.2024
Mia Bergland tok fagbrev i salgsfaget. Etterpå fikk hun ikke fortsette på arbeidsplassen.
HK-Nytt 30.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt