AddToAny

Kunsten å være relevant

Fagbladet Gravplassen fyller 50 år i 2019. I alle disse årene har bladet vært et viktig samlingspunkt for alle som jobber med og på gravplass og krematorium i Norge.
Det er derfor et stort steg og en viktig satsing når fagbladet etablerer eget nettmagasin i tillegg til papirutgaven. Skal fagbladet fortsette å være en relevant faglig arena må vi være tilstede der folk faktisk oppholder seg og tilpasse formatet til dagens medievaner.

For å være relevant må man følge med i tiden. Når denne utgaven av Gravplassen går ut til Gravplassforeningens medlemmer, har mange lesere nylig kommet hjem fra inspirerende og lærerike fagdager i Ullensvang. Dyktige foredragsholdere ga ulike perspektiver på gravplassens rolle som historisk kilde og kulturminne. Og er det en innsikt man sitter igjen med etter årets fagdager så er det at gravplassen og vår håndtering av de døde er betinget av kulturelt forankrede forestillinger og trender.

Hva er det så som preger vår tid og vil gi konsekvenser for fremtidens gravplasser? Et nærliggende svar er miljøbevegelsen og klimaendringene. Sommeren gav oss flere nyhetsoppslag der det ble stilt spørsmålstegn ved hva som er den mest miljøvennlige gravleggingsformen.

Det er umulig å spå fremtiden og selv om vi ikke kan vite nøyaktig på hvilken måte, er det sannsynlig at klimautfordringene vil prege folks ønsker og valg, og med det også gravplassens fremtid.
I juni la Departementet frem nytt forslag til Lov om tros- og livssynssamfunn. Her foreslås det blant annet at Fylkesmannen skal overta Bispedømmerådenes funksjon som gravplassmyndighet. Når loven nå vedtas vil det med andre ord ha store konsekvenser for hvordan forvaltningen organiseres.

Til manges fortvilelse legges det også opp til videreføring av kremasjonsavgiften. Det er uforståelig at man viderefører en avgift som i manges øyne er dypt urettferdig, særlig for dem velger kremasjon ut ifra religion eller livssyn. I tiden fram mot endelig vedtak, må sentrale politikere få god og bred informasjon om denne saken.

Jubileer gir anledning til å løfte blikket og se seg selv i en større sammenheng. Hvor går veien videre for Gravplassforeningen? Hva bør foreningen prioritere i sitt videre arbeid? Vi skal være en ressurs for dem som jobber på gravplassene og krematoriene. Samtidig skal vi jobbe for gode rammebetingelser og den helhetlige virksomheten. Hva dette innebærer i praksis er ikke skrevet i stein, men må stadig tas opp til vurdering. Bare på den måten kan vi være en relevant Gravplassforening.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Under Kirkegårdskonferencen 2020 i Danmark, fortalte forsker ved Aarhus Universitet, Marie Vejrup Nielsen, om forskningsprosjektet som kartla gravplassarbeidernes jobb.
Gravplassen 28.06.2020
I 2021 skulle det arrangeres nordisk kongress i Finland. På grunn av den uforutsigbare situasjonen når det gjelder korona-viruset, har man valgt å utsette gjennomføringen av kongressen til 2022.
Gravplassen 28.06.2020
SKU er modellert etter det svenske godkjenningsorganet, Samrådsgruppen Begravningsbranschen - Träindustrin, forkortet til SBT, som ble stiftet allerede i 1988.
Gravplassen 28.06.2020
Trenger du inspirasjon til årets beplantning? Det kan du finne på våre nettsider, gravplassen.no. På Sola kirkegård i Rogaland, har de tatt grep og byttet ut sommerblomstene med stauder.
Gravplassen 28.06.2020
Det går kjapt å fotografere gravplassen fra lufta med droner. Men for at digitalt kart skal stemme overens med faktisk terreng, må gravplassmyndighetene kvalitetssikre at eksisterende graver plasseres korrekt.
Gravplassen 28.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt