AddToAny

Kulturhistorisk dypdykk i fortid og nåtid

Årets fagdager i Hardanger er historie. Og ordet «historie» må kunne sies å være en felles betegnelse for det som skjedde da folk fra hele landet, i løpet av tre septemberdager, møttes i Ullensvang. Uten det bakenforliggende begrepet «historie» ville fagdagenes tema «Vern - Stedsidentitet» blitt en fattigere opplevelse.
Gravplassforeningen har et godt fotfeste i norske gravplassforvaltninger. Som jo er den store målgruppen når man inviterer til de årlige fagdagene. Spenningen var kanskje større enn noen gang, da man i fjor bestemte at fagdagene skulle arrangeres i Hardanger. Like ved Hardangerfjorden, omkranset av fruktdyrkere og et flott hotellanlegg med alle tenkelige fasiliteter. Bekymringen ble gjort til skamme. Nesten 150 deltakere fant veien til Ullensvang, noe som gir en tydelig pekepinn på at har man et program som er godt fundamentert og aktuelt, ja da finner folk veien til tross for lang reise og litt mer planlegging.

Studie av tidligere tider
Historie er studiet av fortiden, hovedsakelig den menneskelige historien som er basert på skriftlige kilder. I sin generelle mening baseres historie på vitenskapelige og arkeologiske oppdagelser om fortiden. Våre gravplasser kan lett identifiseres innenfor disse rammene. Som fag er historie læren om det som har skjedd, den kunnskap som er opparbeidet om menneskers fortid, slik den tolkes av ettertiden.

Og historiske dypdykk ble det mye av i løpet av de tre faglige dagene i Hardanger. Vi ble blant annet tatt med på en reise der forsker og arkeolog Øystein Ekroll fra Nidarosdomens restaureringsarbeider, kom med sine betraktninger om kulturminner på gravplassen (Se utdrag av foredraget på side 12 og 13).

En annen spennende innfallsvinkel var Tove Frøvoll Thoresens blikk på vern og ny bruk av gamle bygninger på gravplassen. Hun er kunsthistoriker og administrasjonssjef ved Tunsberg bispedømmeråd (se foredrag på side 9).

Dagene var spekket med gode foredrag. Norsk forening for gravplasskultur har nedfelt kulturbegrepet i sitt navn. Foreningen er opptatt av det historiske perspektivet, noe som befester kulturbegrepets viktighet. Historie er kultur. Kultur er like gjerne tilbakeblikk på historien. Vern og stedsidentitet er historie og viktige elementer for å ivareta stedets kulturmessige identitet. Og slik er det over det ganske land. Vi har store mengder historiske og kulturmessige verdier på våre gravplasser.

Befaring og beste navna minnelund
Ingen fagdager uten befaring. Før avreisen fikk forsamlingen en god innføring og informasjon om de to gravplassene vi skulle besøke. Kirkevergen i Ullensvang, Gerd Rosten Bu fortalte om de to gravplassene og deres beskaffenhet. Kinsarvik kirke og kirkegård kan se tilbake på mange hundrede års historie fra andre halvdel av 1100-tallet. Ullensvang kirke ble bygd cirka 100 år seinere (andre halvdel av 1200-tallet). Selv om været under befaringen til tider var litt dårlig, ble det en fin opplevelse for deltakerne. Plasseringen av de to kirkene, ble nok et bevis på at tematikken om «stedsidentitet» er av stor betydning.

Et annet høydepunkt under årets fagdager, var utdelingen av prisen til «Beste navna minnelund». Konkurransen er behørig omtalt på side 10 og 11.

På fagdaene i Ullensvang:
redaktor@gravplasskultur.no
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Under Kirkegårdskonferencen 2020 i Danmark, fortalte forsker ved Aarhus Universitet, Marie Vejrup Nielsen, om forskningsprosjektet som kartla gravplassarbeidernes jobb.
Gravplassen 28.06.2020
I 2021 skulle det arrangeres nordisk kongress i Finland. På grunn av den uforutsigbare situasjonen når det gjelder korona-viruset, har man valgt å utsette gjennomføringen av kongressen til 2022.
Gravplassen 28.06.2020
SKU er modellert etter det svenske godkjenningsorganet, Samrådsgruppen Begravningsbranschen - Träindustrin, forkortet til SBT, som ble stiftet allerede i 1988.
Gravplassen 28.06.2020
Trenger du inspirasjon til årets beplantning? Det kan du finne på våre nettsider, gravplassen.no. På Sola kirkegård i Rogaland, har de tatt grep og byttet ut sommerblomstene med stauder.
Gravplassen 28.06.2020
Det går kjapt å fotografere gravplassen fra lufta med droner. Men for at digitalt kart skal stemme overens med faktisk terreng, må gravplassmyndighetene kvalitetssikre at eksisterende graver plasseres korrekt.
Gravplassen 28.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt