AddToAny

Krematoriene i fokus

Krematoriene i fokus
Idenne perioden har det vært jobbet med flere saker som gjelder krematoriene.
Selv om den pågående pandemien ikke har ført til større andel kremasjoner, så er styrets fokus å bidra til en helhetlig forvaltning av krematoriene.

Gravferdsloven har fått noen endringer i 2020. GL §10, første ledd er fjernet; Loven har ikke lenger særvilkår for kremasjon. Det er på nytt åpnet for bruk av urnevegg GL § 21 og avgifter for minnelund og anonym minnelund må godkjennes av kommunen.

Fra flere grupper innen gravferdsforvaltning etterspørres et enda klarere lovverk, spesielt for forhold som har betydning for kremasjon. Kremasjonsandelen på landsbasis er nå 46 %. I nord er den vesentlig lavere, det innebærer at i sentrale strøk velger flere enn halvparten kremasjon som begravelsesform.

Til tross for endring i GL § 10, så er ikke kremasjon og kistebegravelse likestilt. For at det skal skje, så må Gravferdslovens § 10 endres ytterligere, dvs fjerning av siste ledd «For kremasjon kan det kreves avgift.» Så lenge det er en økonomisk ekstrakostnad med kremasjon, så er det ikke likestilling mellom de to begravelsesformene.

Gjennom krematorienettverket er det sendt ut to undersøkelser. En om krematorienes ovnskapasitet for spesielt store kister. Oversikten blir hilst velkommen av krematoriene. Kartverket er også interessert i en oversikt over krematoriene og deres kapasitet til bruk i beredskapsarbeidet.

Den andre undersøkelsen som er sendt ut fra krematorienettverket, er holdningen til kremasjon av kropper med elektroniske implantater. Barneog familiedepartementet har sendt saken på høring til krematorienettverket på bakgrunn av rapporten fra Vestfold krematorium som har gjort tester. Krematorienettverket har igjen sendt en spørreundersøkelse om dette til krematoriene, som har svart. Vesentlige spørsmål som vurderes er fare for skade på ovner og utstyr, etiske og følelsesmessige problemstillinger og bærekraft mht å kutte ut et fordyrende ledd og at man kan fjerne giftstoffer på en mer bærekraftig måte.

Styret har sett seg nødt til å avlyse fagdager og kurs under pandemien, nå sist Kurs i praktisk gravplassdrift i Skien, men planlegger for fullt fagdager i Sandefjord og Larvik i september. Alt av møter foregår digitalt. Det fungerer godt, og er både effektivt og tidsbesparende. Når det gjelder kurs og fagdager, så er det mye læring mellom øktene, så å møtes fysisk på fagdager og kurs er et behov som vokser seg større etter hvert som åpningen av samfunnet drøyer.

Vi gleder oss til å møte dere igjen.
JOHANNES SØRHAUG Leder, Norsk forening for gravplasskultur
js538@kirken.no
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Norsk er et mangfoldig språk. I takt med at samfunnet endrer seg, endrer også språkbruken seg.
Gravplassen 25.06.2021
Forfatter Anne Østgaard har samlet dikt og sitat fra et femtitalls forfattere i en antologi med døden som tema.
Gravplassen 25.06.2021
Kyrkogården, fagbladet som utgis av Sveriges kyrkogårds- og krematorieförbund (SKKF), har lansert egen podkast om gravplasskultur.
Gravplassen 25.06.2021
Det nye «snakkisordet» innen gravplassektoren, er urnevegger. Ved årsskiftet trådte ny og revidert gravferdslov i kraft.
Gravplassen 25.06.2021
I disse dager sendes rapporten «Samhandling i en selvstendig folkekirke - ny kirkelig organisering» ut på høring. Berørte parter oppfordres til å sende inn høringssvar.
Gravplassen 25.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt