AddToAny

Kirke med gravplass, gravplass med kirke

Omtrent halvparten av gravplassene ligger sammen med en kirke. Kirkene er stedsmarkører og signalbygg - de vises godt i landskapet.
Adkomsten til kirken er ofte felles med porten til gravplassen, parkeringa er den samme og kirkebakken er møtepunkt både for dåps- og begravelsesfølger.

Før 2021 lå godkjenningsmyndigheten for endringer av gravplasser hos bispedømmerådet, biskopen hadde myndigheten for kirkene, men ofte med felles saksbehandler. Ved enkelte tiltak slik som brannsikring av kirker med behov for plassering av teknisk anlegg i en driftsbygning, var det ofte et felles vedtak. Byggesonen på 60 meter omkring kirkene hadde også en skjermende funksjon for gravplassen.

Etter 2021 skal biskopen fortsatt godkjenne tiltak som gjelder kirker, men Statsforvalteren har blitt regional gravplassmyndighet med oppgavene samlet hos Vestfold og Telemark.

Rutiner tilpasses nye rammer
Siden statsforvalteren har kommet inn som et «nytt» organ, må rutinene tilpasses de nye rammene. Det kan være mange organer involvert når det gjelder endringer av kirke og gravplass: de kirkelige, kulturminnemyndighetene, kommunene og andre. Forståelsene for de ulike ansvarsområdene er store, vurderingene kan ha fellestrekk, men vektleggingen kan være ulik.

Hvordan får vi tiltak som gjelder både kirke og gravplass, avklart på mest mulig forutsigelig og enkel måte?

Med utgangspunkt i gravplasslovens § 4 om at det er «vesentlig endring» som skal godkjennes av Statsforvalteren, har vi definert aktuelle tiltak som primært gjelder kirker, og konsekvensene de har for gravplassen, i en serie temanotat.

Eksempel
Etablering av rullestolrampe er for å komme inn i kirken, men rampa må bygges utenfor - og der er det gravplass. Om rampa har en tilpasset utforming vil den vanligvis ha beskjedne konsekvenser for gravplassen. Men det kan selvfølgelig ikke være noen gravlagt der den skal settes opp! Når slike forutsetninger er til stede, er ikke en slik rampe en vesentlig endring av gravplassen. Den skal «bare» godkjennes av biskopen - og eventuelt kulturminnemyndighetene.

Vi har satt opp tilsvarende temanotat for fasadebelysning, brannsikring og små tilbygg til kirker. I tillegg har vi samlet gode råd for kortvarige gravplassendringer slik som ved bygningsmessige arbeider. Send en epost til statsforvalteren om du har behov for notatene, de kommer på nettsida etter hvert.

Lokale arealplaner kan ha store konsekvenser for kirkenes og gravplassenes omgivelser. Statsforvalteren er fagmyndighet med innsigelsesrett etter plan- og bygningsloven.

De faglige rådene bør komme tidlig i prosessen. Statsforvalteren må samordne de faglige innspillene sine. God kommunikasjon med den lokale gravplassmyndigheten er nyttig hjelp. For gravplasser er det ofte aktuelt å kommentere støybestemmelser og buffersone, i tillegg til kravene om «orden og verdighet». Etter at byggegrensa rundt kirkene er fjernet, er det kommunene selv som må ivareta hensynet til kirkestedene.
Dette er Gravplassens spalte, der Statsforvalteren belyser forskjellige tema som angår de enkelte gravplassmyndighetene.

Fra 1. januar 2021 er Statsforvalteren regional gravplassmyndighet. Oppgavene for hele landet er samlet hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Har dere spørsmål som angår lovverk, forskrifter eller andre praktiske ting som dere lurer på, kan disse henvendelsene sendes direkte via e-post til Åse Skrøvset.

KONTAKT
Åse Skrøvset Fagsjef gravplass
E-post: asskr@statsforvalteren.no Telefon: 95 87 84 44
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Nordisk kongress er møteplassen for gravplassansatte på tvers av landegrensene. Nordiske land har like utfordringer, men ulik kulturhistorisk bakgrunn å møte dem med. Annen synsvinkel på samme problem, kan gi kreative løsninger til egen arbeidsplass.
Gravplassen 27.06.2022
- Den døde som i en rottefelle, sier Henning Hammer (72).
Gravplassen 27.06.2022
- Kjører vi forbi noen pårørende ved en grav nå, får vi smil og tommel opp. Før kunne vi få sure blikk, sier Tore I. Rahm, driftsleder ved Skedsmo kirkegård utenfor Lillestrøm.
Gravplassen 27.06.2022
Endelig: Tradisjonelle fagdager. Nesten 200 personer fra hele landet og med stor interesse for gravplassektoren, benket seg sammen under årets fagdager i Oslo. Til et variert og spennende program.
Gravplassen 27.06.2022
Leserundersøkelsen som ble gjennomført i vår, viser at mottakerne av fagbladet finner relevant informasjon til stor nytte for sitt arbeid. Det de ønsker mer av er litt av alt.
Gravplassen 27.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt