AddToAny

"Jeg er ufrivillig ufør"

"Jeg er ufrivillig ufør"
Tonje Furset (48) har prøvd å få seg en jobb i fjorten år. Hun er en av mange svaksynte som sliter med å komme inn i arbeidslivet.
- Jeg har en følelse av at jeg ikke er ønsket i arbeidslivet, at jeg er unyttig siden jeg ikke bidrar.
For atten år siden ble livet til Tonje Furset (48) snudd på hodet. Over natta gikk hun fra å se veldig godt til å bli nesten blind.
Hun sitter hjemme i sofaen i Sandefjord og stryker gjennom den myke pelsen til Rufus, dvergdachsen på 15 år. Men aller helst skulle fingrene fart over tastaturet på en jobb-pc. Å jobbe har vært 48-åringens drøm i 14 år. Hun er utdannet husøkonom og har en bachelorgrad i administrasjon og ledelse, ti års arbeidserfaring og et brennende ønske om å bidra i samfunnet.
- Jeg er ufrivillig ufør. Jeg vil og kan jobbe, men jeg får ikke jobb. Det er kjempekjedelig og ikke bra for psyken.
Før hun mistet synet, jobbet hun i butikk, på gamlehjem og ombord på Oslo-Kiel-ferja. Med 1600 passasjerer var det hektisk dag og natt.
- Jeg liker å ha mye å gjøre. Det går fort i topplokket.
Synshemmede stiller helt bakerst i jobbsøkerkøen over arbeidstagere som ikke passer inn, viser en undersøkelse gjennomført av forskningsinstituttet Norce. I Danmark oppgir sju av ti ledere at de ikke vil kalle inn en blind eller svært svaksynt person til intervju, ifølge en undersøkelse basert på anonyme svar fra 160 virksomheter, gjennomført av Incita.

Blinde lærer teknikker for å klare seg
La oss si at du ikke kjenner noen blinde, men skal sette deg inn i hvordan de har det. Da lukker du kanskje øynene. Alt blir svart. Tanken på å lage en kopp kaffe, kle på deg eller sjekke mobilen blir svimlende uoverkommelig.
Sånn tror forbundsleder Terje André Olsen i Norges Blindeforbund mange arbeidsgivere har det.
- En rekke ledere dropper å kalle oss inn til intervju basert på egne fordommer og formeninger om hva vi kan og ikke kan gjøre. De hadde kommet mye lengre om de hadde spurt oss, sier Olsen.
Han bruker bevisst ordet «oss». Olsen er ikke blind, men har vært svaksynt hele livet.
- Alle som plutselig mister synet, blir forvirret. Men vi lærer oss teknikker som gjør at vi kan gjøre dagligdagse ting. En arbeidsgiver trenger ikke bekymre seg for at vi klarer å stå opp om morgen og komme oss på jobb. Det klarer vi.
Mange blinde og svaksynte får ikke sjansen til å vise hva de kan i arbeidslivet. - Vi er en gruppe som vet at vi må jobbe en del for å komme i jobb. Vi får tilbakemeldinger på at vi er gode arbeidstakere. Det beste er om flere får erfaring med å ha oss som kollega. Når arbeidsgivere har blinde eller svaksynte medarbeidere, er det vanskelig å ha fordommer, sier forbundslederen.
Det fins ingen typiske blindeyrker. Personer med nedsatt syn jobber som lærere, advokater, bilmekanikere og politibetjenter.
- Enkelte ledere tror at blinde ikke kan sjekke epost, lese digitale dokumenter og bruke smarttelefo
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NJF-magasinet

Blomstringen av kirsebærtrærne er en stor begivenhet mange steder i verden. Trærne i Washington blomstret rekordtidlig i år, og en unormalt varm mars måned er forklaringen.
NJF-magasinet 15.04.2024
Orker du ikke trene etter jobb? Hvis du har et fysisk tungt yrke, kan du legge deg på sofaen med god samvittighet, viser ny forskning.
NJF-magasinet 15.04.2024
Regjeringen foreslår å bruke nesten 436 milliarder på jernbanen de neste 12 årene. Snaut halvparten skal brukes på å gjøre jernbanen mer driftssikker.
NJF-magasinet 15.04.2024
Systemene som styrer når og hvor togene skal kjøre, er godt over pensjonsalderen. Innføringen av et nytt signalsystem (ERTMS) har støtt på forsinkelser og uforutsette hindringer, men til sommeren blir første togstrekning heldigitalisert.
NJF-magasinet 15.04.2024
Mohammed Miqdad (34) vokste opp i en ulmende krigssone. Nå handler livet om langt mer enn bare å leve eller dø, men om å fylle dagene med verdi.
NJF-magasinet 15.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt