Våre Veger
30.10.2017
At salt ikke kan smelte is på vegen når det er kaldt er en myte. Salt har mye høyere smeltekapasitet enn konkurrentene. Sukker, derimot, fungerer dårlig under de samme forholdene.
Kine Nilssen ved NTNU har nylig fullført sin doktorgrad om smeltekapasiteten til ulike kjemikalier under kalde forhold. Grovt fortalt: Hvor godt fungerer egentlig salt, sukker og andre produkter som brukes på vegene til å smelte is - når temperaturen er så lav som minus 18 grader?
Saltløsning ikke så effektivt
Med nye testmetoder har Nilssen vist at for eksempel saltløsning ikke har spesielt god effekt når temperaturen er rundt minus 18 grader. Hun bruker begrepet «smeltekapasitet» i sine målinger.
- Smeltekapasitet er et mål på hvor mye is vi kan smelte per gram med kjemikalie. Den er svært avhengig av temperatur. Jo kaldere det blir, jo m
Gå til medietSaltløsning ikke så effektivt
Med nye testmetoder har Nilssen vist at for eksempel saltløsning ikke har spesielt god effekt når temperaturen er rundt minus 18 grader. Hun bruker begrepet «smeltekapasitet» i sine målinger.
- Smeltekapasitet er et mål på hvor mye is vi kan smelte per gram med kjemikalie. Den er svært avhengig av temperatur. Jo kaldere det blir, jo m