AddToAny

Hva nå?

Hva nå?
Sårene er i ferd med å gro etter valgnederlaget. Her er de tillitsvalgtes råd til Arbeiderpartiet.
Det nest dårligste valget for Arbeiderpartiet siden etterkrigstiden ble et viktig tema på Kartellkonferansen på Gol. Konsekvensene av at det ikke ble et nytt flertall for å gjøre de mange endringene fagbevegelsen og venstresida i politikken ønsker, begynner å synke inn.

Skuffet. Innledere og debattanter på Gol hadde sine analyser og løsninger. Ap-leder Jonas Gahr Støre satte ord på hvor tungt valgresultatet var.
- Jeg skulle gjerne startet denne politiske høsten et annet sted. Jeg tok valgnederlaget tungt. Veldig tungt. Både på egne og partiets vegne, men aller mest for alle som sto på i valgkampen og håpet på et annet resultat. Sånn at vi kunne gått i gang med den jobben vi snakket om her på Gol i fjor. Men selv om vi tapte valget, er vi ikke fortapt, sa han.
Like etter valget spurte partiet 10 000 Ap-velgere om hvorfor det gikk så dårlig. Ifølge partisekretær Kjersti Stenseng går ett funn igjen: Arbeiderpartiet klarte ikke å engasjere og skape entusiasme om politikken til partiet.
- Vi må ta på alvor at de sakene vi diskuterte ikke fikk sosialdemokratenes hjerter til å banke. Neste gang må vi ikke bare prate om løsninger, men om verdien som ligger bak, sier Stenseng.
I etterpåklokskapens tid forstår hun at forslaget om å øke skattene med 15 milliarder ikke ble godt mottatt av velgerne.
- Vi så på det som inntekter, men det er klart at det gjorde ikke velgerne, selv om viljen til å betale skatt er høy.

Anbefalinger. AUF-leder Mani Hussaini hadde med seg noen klare anbefalinger til debatten på Gol. Miljø, innvandring og å stå for politikken sin var noen av temaene han var innom.
- Miljøpolitikken må bli bedre. Jeg mener vi i stor grad har en god miljøpolitikk, men at vi ikke fikk snakket om den fordi kompromisset om Lofoten, Vesterålen og Senja stod i veien for det, sier han.
Hussaini mener folket ikke ønsker et kom-promiss her, og han tror det er er riktig for Ap å ta et klart valg.
- I 2021 må vi gå til valg på et klart standpunkt her, og vi i AUF kommer til å jobbe for at det blir et nei til konsekvensutredning, sier han.
AUF-lederen mener også at Ap ikke kan skygge unna innvandringsdebatten, og la den bli styrt av ytterpunktene.
- Vi må vise hva den sosialdemokratiske innvandringspolitikken er: Folk som har krav på beskyttelse, skal få beskyttelse, og de som ikke har behov for det, skal returneres raskt. Og vi må være rause med de som skal bli i landet vårt, gjennom å gi dem verktøy til å integrere seg, og ha klare forventninger til dem, sier han.
Hussaini mener også at når Ap har tatt standpunkt i saker, må partiet stå for disse.
Å skylde på skatteøkningen, slik Ap foreslo, synes Hussaini blir for enkelt.
- Alle andre partier som gikk til valg på å øke skattene, hadde framgang - unntatt oss. Vi kunne ikke gått til valg uten å gjøre noe med skattekuttene til de rikeste, sier han.
Men skatteopplegget burde vært annerledes, mener Hussaini.

Tydelighet. I debatten kritiserte NTLs forbundssekretær Ingerid Marie Utvik Arbeiderpartiet for ikke å ha vært tydelige i flere saker før valget.
- Hvordan i alle dager kunne dere finne på å snakke om samarbeid med Venstre? Og når det gjelder renholderne i Forsvaret: Hvorfor måtte vi vente til september før Ap var tydelige på at de skulle håndtere dette og at renholderne skulle komme tilbake? spurte Utvik.
Hun etterlyste også et tydelig standpunkt om jernbanereformen fra Arbeiderpartiet.
- For ikke å snakke om debatten rundt velferdsprofitørene. Hvorfor kunne ikke Ap s
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NTL-magasinet

Alle som bor på Svalbard, er der på lånt tid. Før eller siden må de tilbake til fastlandet. Stein Tore Pedersen (51) har gjort maksimalt ut av jobben hos Norsk Polarinstitutt.
NTL-magasinet 15.04.2024
I åtte år har de ansatte i staten vært delt i ulike lønnssystemer. Nå mener flere at de må samles igjen. Er det mulig for sprikende hovedsammenslutninger å enes?
NTL-magasinet 15.04.2024
Tillitsvalgt Tommy Hjortsberg får bare lønnsstatistikk for egne medlemmer i forhandlingene på Norsk Medisinaldepot. - Det kompliserer forhandlingene, mener han.
NTL-magasinet 15.04.2024
Rådgiver Julie Mathilde Bjerkem Oksås er en av 1365 rådgivere i Skatteetaten. Nå vil hun inn på samme lønnsstige som andre grupper og automatisk få 1,1 prosent lønnstillegg hvert år.
NTL-magasinet 15.04.2024
Regjeringen ønsker å gjøre om vedtaket om å legge ned flystasjonen på Andøya. Det er svært gode nyheter for de ansatte.
NTL-magasinet 15.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt