AddToAny

Hørselen påvirker psyken vår

Å leve med hørselstap kan tære på psyken. For noen kan snuoperasjonen starte med ordene «Jeg trenger ...»
Misforsto jeg det han sa til meg nå, eller har jeg svart riktig? Er det fordi jeg hører dårlig at jeg ikke blir bedt om å være med i prosjektgruppa? Hvorfor har alle plutselig reist seg og er på vei ut?
Å leve med nedsatt hørsel er en slags vaktmesterjobb, der du hele tiden må passe på å få med deg viktige lyder og ord, slik at du «leser» folk og verden riktig. Hvis noe av dette stadig glipper, er det ikke unormalt å reagere med irritasjon, sinne, frykt, sorg eller oppgitthet, sier psykologspesialist Beate Øhre. Hun jobber som forsker ved Nasjonal behandlingstjeneste for sansetap og psykisk helse (NBSPH) i Oslo og har hjulpet mange hørselshemmede i terapirommet.

Mobbing skader
For fem år siden tok hun doktorgrad på psykiske lidelser og traumer blant hørselshemmede og døve. Samtlige av pasientene hun intervjuet hadde opplevd traumatiserende hendelser, og mange hadde opplevd mobbing og utestenging, som barn, ungdom eller i voksen alder.
En undersøkelse HLF gjorde samme år viste at over halvparten av hørselshemmede barn opplever mobbing. Dette er erfaringer som kan sette varige spor og som påvirker trivsel, selvfølelse og identitet, skoleprestasjoner og livskvalitet. Gjentagende mobbing over tid øker risikoen for både psykiske og fysiske plager og lidelser, viser forskning.

Depresjoner og angst
Hørselsnedsettelse kan i seg selv gjøre oss ekstra sårbare for psykiske plager, i verste fall psykiske lidelser. Men hørselshemmede har ikke egne diagnoser, understreker Øhre. I likhet med resten av befolkningen er depresjon og angst mest utbredt.
Problemene kan noen ganger starte med fysisk overbelastning. Langvarig kompenseringsarbeid på grunn av nedsatt hørsel gjør at mange føler seg konstant slitne og anspente, eller plages av muskelsmerter, hodepine eller dårlig søvn. Våkenetter kan lett ende med grubling.

Stor kartlegging underveis
Hittil er det gjort lite forskning på den psykiske helsen blant hørselshemmede i Norge. Derfor jobbes det nå med en stor undersøkelse,det såkalte PsykHør-prosjektet, for å øke kunnskapen. (Se faktasak). Her vil svarene fra medlemmer av Hørselshemmedes Landsforbund og Norges Døveforbund bli helt avgjørende. I løpet av neste år vil 6000 tilfeldig utvalgte bli invitert til å svare på en anonym spørreundersøkelse via e-post.
- Vi håper
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Ytringsfrihet, aksept for annerledeshet, likestilling og deltakelse er viktig for den nye lederen av Foreldre- og barnutvalget i HLF.
Din Hørsel 17.02.2023
Selv om vi er et godt stykke ut i 2023 når dette leses, vil jeg ønske alle våre lesere et riktig godt nytt år til det beste for alle som strever med ulike hørselsutfordringer.
Din Hørsel 17.02.2023
Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) har i perioden 2023-2025 syv utvalg med et spesielt ansvar for sine respektive hørselsfelt. Landsmøtet i Bodø sist sommer vedtok å opprette et nytt utvalg, kalt Høreapparatutvalget. Sentralstyrets medlemmer vil ha et spesielt oppfølgingsansvar for de ulike utvalgene.
Din Hørsel 17.02.2023
Din Hørsel 09.12.2022
Øre-nese-halsavdelingen og Yrkesmedisinsk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus har utviklet en studie for å avklare effekten av behandling i trykkammer (hyperbar oksygenbehandling) ved akutt hørselstap/døvhet, også kjent som sudden deafness.
Din Hørsel 09.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt